04 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproape 3 miliarde de animale au fost ucise sau strămutate din cauza incendiilor australiene din 2019-2020
Aproape 3 miliarde de animale au fost ucise sau strămutate din cauza incendiilor australiene din 2019-2020

Aproape 3 miliarde de animale au fost ucise sau strămutate din cauza incendiilor de vegetaţie fără precedent care au devastat Australia în 2019 şi 2020, potrivit unui studiu publicat recent, ai căror autori vorbesc despre "cea mai gravă catastrofă pentru faună din istoria modernă", informează AFP, citat de Agerpres.

Acest studiu de amploare, realizat de cercetători de la mai multe universităţi australiene, avansează teoria potrivit căreia 143 de milioane de mamifere au fost afectate de această criză, între care 2,46 miliarde de reptile, 180 de milioane de păsări şi 51 de milioane de broaşte.

Studiul nu precizează numărul exact al animalelor ucise, dar perspectivele pentru exemplarele care au scăpat din calea flăcărilor "nu sunt probabil prea grozave" din cauza penuriei de hrană, de adăposturi şi de protecţie în faţa prădătorilor lor, a explicat Chris Dickman, unul dintre autorii cercetării.

Incendiile de vegetaţie din Australia, care se produc în fiecare an la sfârşitul verii australe, dar care au fost deosebit de virulente şi au durat mai multe luni în perioada 2019-2020, au devastat 115.000 de kilometri pătraţi - o zonă de trei ori mai mare decât suprafaţa Olandei - şi au făcut 30 de victime omeneşti.

Un studiu precedent, publicat în ianuarie, estima la 1 miliard numărul animalelor ucise în zonele cele mai grav afectate de incendii, în statele australiene Victoria şi New South Wales. Studiul publicat acum este primul care ia în calcul toate zonele afectate de incendii în Australia, a explicat Lily van Eeden, cercetătoare la Universitatea Sydney.

"E greu să găseşti alte evenimente, în alte zone ale lumii, în memoria omenirii, care să fi ucis sau strămutat atât de multe animale", a declarat Dermot O'Gorman, directorul general al filialei australiene a World Wide Fund for Nature (WWF).

"Este una dintre cele mai grave catastrofe pentru faună din istoria modernă", a adăugat el.

Soarta exemplarelor de koala a emoţionat opinia publică, dar o anchetă a guvernului australian a citat, recent, alte 100 de specii de animale şi plante endemice ameninţate cu dispariţia care şi-au pierdut mai mult de jumătate din habitatele lor în urma acestor incendii de vegetaţie.


Articole înrudite