13 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câinele a mâncat ciocolată, ce ar trebui să facem?
Câinele a mâncat ciocolată, ce ar trebui să facem?

Câinii tind să mănânce orice le vine în cale. Pe măsură ce sărbătorile de Paşte se apropie, s-ar putea să vă lăsaţi din neatenţie ciocolata pe masă. Aveţi grijă, această delicatesă poate fi foarte periculoasă pentru ei. Câinii sunt mai sensibili la ciocolată faţă de oameni. O jumătate de baton ingerat poate duce la otrăvire fatală. Dar de ce? Medicul veterinar Thierry Bedossa explică: „cacao conţine o moleculă numită teobromină, responsabilă de gustul amar al ciocolatei. Câinii sunt sensibili la acest compus toxic. Prin urmare, tipul de ciocolată va fi de mare importanţă. Într-adevăr, cu cât este mai închisă la culoare şi, prin urmare, mai bogată în cacao, cu atât va fi mai periculoasă pentru câini. Această toxină are efecte similare cofeinei pentru oamenii care nu beau niciodată cafea sau sunt obişnuiţi cu cafeaua decofeinizată”.
Câtă ciocolată este toxică sau mortală pentru un câine? Dacă tipul de ciocolată este foarte important, greutatea câinelui joacă şi ea un rol în raport cu cantitatea ingerată. Astăzi ştim dozajul pragului de risc. Cantitatea de teobromină devine periculoasă de la 20 mg/kg de greutate animală. Mai concret, dacă un chihuahua mic de 3 kg mănâncă accidental 50 g de ciocolată neagră cu 80% cacao, cantitatea este enormă. De fapt, cu cât câinele cântăreşte mai mult, cu atât este mai puţin riscant pentru el, raportat la greutatea lui, indică medicul veterinar.
Ingestie de ciocolată la câinele meu: ce să fac? Dacă, din păcate, câinele tău ţi-a ciugulit ciocolata fără ca tu să-ţi dai seama, trebuie mai întâi să ţii cont de semnele clinice. „Din momentul în care animalul tău are vărsături, diaree, urinează mult şi devine agitat, trebuie să-ţi faci imediat griji”, avertizează medicul veterinar. În cazuri extreme, câinele poate începe să aibă convulsii şi chiar să moară din cauza unui stop cardiac. În general, aceste simptome apar la câteva ore după ingerarea ciocolatei. Toxicitatea rămâne timp de 10 sau 15 ore pentru că eliminarea teobrominei necesită timp pentru câine. Aşa că dacă acesta dezvoltă acest tip de simptomatologie, proprietarii trebuie să găsească cât mai repede o clinică veterinară. Pe de altă parte, dacă animalul prezintă degustarea dulcelui ca pe fapt împlinit şi acesta nu prezintă simptome în următoarea oră, îţi poţi face câinele să înghită cărbune activ, care se găseşte uşor în farmacii. „Permite ca o bună parte din ciocolata neagră să nu fie absorbită imediat din intestin”, spune medicul veterinar.
Dar care este situaţia la pisici? Nu intraţi în panică dacă pisica dumneavoastră mănâncă un pătrăţel de ciocolată, „intoleranţa la teobromină este o sensibilitate specifică câinilor”, precizează medicul veterinar francez Thierry Bedossa.
Atenţie sporită în perioada sărbatorilor pascale! În timpul Paştelui, este important să fiţi foarte vigilenţi. Câinele tău nu ar trebui să aibă acces la decoraţiuni de ciocolată sau la cutii cu dulciuri lăsate din neatenţie într-un colţ al casei. Nu uitaţi să vă avertizaţi oaspeţii, în special copiii, să nu cedeze în faţa ochilor blânzi ai animalului dvs. de companie. Dacă pregăteşti singur deserturi de ciocolată, câinele tău nu trebuie să le poată mânca când te întorci cu spatele la el.


Articole înrudite