14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cât timp poate fi lăsată o pisică singură?
Cât timp poate fi lăsată o pisică singură?

Conform anumitor teorii, o pisică domestică ar fi mai ataşată de teritoriu, nu de stăpânii săi... Cu toate acestea, simpaticele blănoase pot suferi din cauza absenţei stăpânului.
Este bine cunoscut faptul că pisicile sunt animale independente. Chiar dacă se acceptă că o pisică este mai autonomă decât un câine, este totuşi un animal ataşat de stăpânii săi, având nevoie de mângâieri şi atenţie. În plus, pisica este un animal iubitor de rutină, care îşi apreciază obiceiurile: odihna, mesele, jocurile, îmbrăţişările, care îi aduc liniştea şi reduc tensiunea evoluţionistă. Stăpânul său este o parte integrantă a acestor ritualuri: o pisică domestică, care, prin urmare, locuieşte în principal într-un apartament sau într-o casă, nu coexistă doar cu stăpânul său. Astfel, o pisică în stare naturală poate trăi singură dacă este obligată, dar, din momentul în care se află acasă, îşi va dezvolta un real ataşament faţă de coabitanţi. Prin urmare, poate suferi din cauza absenţei lor.

Un animal ataşat de teritoriul său

În mod cert felinele sunt animale teritoriale. Astfel, îşi găseşte stabilitatea într-un mediu familiar, pe care îl cunoaşte şi îl stăpâneşte. Câinele, în schimb, îşi găseşte securitatea într-o organizare structurată şi ierarhică, care poate fi cea a haitei sau a familiei care îl primeşte. Această viziune este totuşi oarecum reductivă şi vedem, de asemenea, multe pisici dormind cu stăpânii lor şi urmându-i peste tot. Nu putem generaliza, dar multe feline îşi găsesc echilibrul în contactele sociale, în special cu stăpânii care le cresc. Cu toate acestea, pufoasele nu apreciază călătoriile şi schimbările de mediu care pot fi foarte deranjante. De asemenea, va dura câteva zile înainte de a se adapta la un nou teritoriu.

Singură acasă - pentru cât timp?

Astfel, proprietarul să-şi ia pisica într-o deplasare de 2-3 zile (excursie sau weekend) ar fi o sursă de mai mult stres şi anxietate pentru animal. Cu măsurile de precauţie potrivite, lăsarea unei pisici singură timp de 3 zile (fără vizită) este maximul admis. În acest caz, este necesar să ai grija unui aşternut curat, mâncare şi apă în cantitate suficientă (se preferă automatele pentru ca felina să-şi poata regla mesele). După 3 zile, vizita regulată a unei rude (vecin, prieten sau rudă) rezolvă necesităţile alimentare, sanitare sau sociale. Acest lucru îi poate oferi o prezenţă liniştitoare, pe lângă satisfacerea nevoilor de bază (igiena şi hrana). De asemenea, cazarea la pensiune în cazul unei absenţe de lungă durată, poate fi o opţiune bună.


Articole înrudite