26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mopsul este inteligent şi uşor de dresat
Mopsul este inteligent şi uşor de dresat

Mopsul este o rasă de câine caracterizată de o serie de trăsături fizice specifice, care-l fac unic, şi este cunoscut ca fiind un câine de companie sociabil şi blând.
Această rasă, una dintre cele mai vechi, primele atestări datând din 400 î.Hr, este cunoscută mai ales sub denumirea britanică şi americană ''Pug''. Numele rasei provine din latină şi înseamnă "pumn strâns". A fost adusă din China în Europa în secolul al XVI-lea. A primit nume diferite în ţările în care şi-a câştigat popularitatea, precum ''Carlin'' în Franţa, ''Dogullo'' în Spania, ''Mops'' în regatele germane şi ''Caganlino'' în Peninsula Italică. Acest câine a fost un favorit al aristocraţiei şi a rămas popular în secolul al XXI-lea, mai ales datorită unor personalităţi celebre, care au fost deţinut astfel de exemplare canine.
Mopsul este o rasă de talie medie cu un corp compact, pătrat, cu muşchi bine dezvoltaţi. Capul este rotund şi lat, cu partea de sus plată. Botul este scurt şi pătrat, iar restul feţei sale este acoperită de falduri diferite, adânci şi largi. Gâtul este scurt, pieptul este mare, coada este dublu inelată şi purtată pe spate, iar urechile sunt mici, negre şi îndoite. Ochii bombaţi sunt de culoare închisă, dându-i câinelui un aspect adorabil.
Masculi au o înălţime între 30-40 cm, iar femele sunt uşor mai mici. Greutatea lor este cuprinsă, în general, între 6 şi 10 kg. Au o blană fină, lucioasă, părul fiind scurt, moale şi neted. În ceea ce priveşte culorile, acestea diferă de la un câine la altul, având în vedere că există mai multe culori principale: bej, cafeniu, negru, maro foarte închis, argintiu şi chiar alb. Masca este, în general, neagră.
Aceşti câini sunt inteligenţi şi uşor de dresat, nefiind o rasă agresivă. Mopsul adoră să facă parte dintr-o famile, să se joace cu copiii, preferând compania stăpânilor decât cea a altor animale. Au nevoie de atenţie şi oferă la rândul lor multă atenţie.
Hrana uscată reprezintă o alegere comodă, fiind deseori alcătuită pe baza unei reţete verificată ştiinţific, cu un atent echilibru între principalele substanţe hrănitoare şi cele cu rol imunitar. Dar şi hrana preparată în casă deţine avantaje importante şi permite adaptarea la cerinţe specifice. Trebuie evitate, însă, oasele fierte, iar în cazul celor de pui interdicţia este totală. Ca orice câine, acesta este foarte atras de oase, dar nu le va mesteca eficient şi aşchiile înghiţite îi pot provoca răni. Mâncarea nu trebuie să stea în bol mai mult de 15 minute, iar dacă refuză hrana timp de 24 de ore, trebuie dus la un medic veterinar. În locul destinat hrănirii este necesar şi un bol cu apă proaspătă.
Obezitatea se observă destul de des la câinii de talie mică, în special la Mopşi, care au un nivel de energie mai scăzut. El trebuie cântărit şi dacă depăşeşte 10 kg se recomandă instituirea unei diete alimentare adecvate şi a unui program de exerciţii fizice regulate, dar şi efectuarea unui set de analize.
Deşi câinii din această rasă sunt relativ sănătoşi, pot fi predispuşi la multe boli, printre care: dermatita, encefalita, entropionul, luxaţia de rotulă. Încheieturile sunt, de asemenea, fragile, deci trebuie evitate săriturile şi căzăturile de pe mobilier sau locuri înalte. Ochii trebuie îngrijiţi atent, pentru că sunt extrem de sensibili, ei trebuie curăţaţi mereu de secreţiile oftalmice. O altă zonă cu probleme sunt faldurile pielii de pe faţă, curăţarea lor de praf şi impurităţi, pentru a evita o infecţie sau o iritaţie, trebuie făcută periodic. Speranţa de viaţă a câinilor din această rasă este între 12 ani şi 14 ani.
Pugul nu tolerează bine căldura, frigul sau umiditatea crescută şi se recomandă să fie ţinut în casă. De altfel, câteva plimbări scurte în fiecare zi îi sunt absolut suficiente.


Articole înrudite