25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Socializarea la pisici - o dificultate naturală?
Socializarea la pisici - o dificultate naturală?

Credeţi că pisicile sunt ingrate? Că se folosesc de oameni doar ca să obţină mâncarea? O echipă de cercetatori japonezi a cercetat interacţiunile sociale a micilor feline, descoperind o doză mare de indiferenţă în interacţiunea cu oamenii, emoţiile aşteptate de proprietari fiind neaşteptat de reduse. De fapt pisicile nu pot fi acuzate! Spre deosebire de căini, acestea au o capacitate naturală de relaţionare extrem de redusă.

În studiu, specialistul în comportamentul animalelor Hitomi Chijiiwa de la Universitatea Kyoto şi colegii ei, au cerut proprietarilor de pisici să încerce să deschidă un recipient transparent, plin de mâncarea preferată în timp ce pisicile lor priveau. Fiecare participant uman a apelat apoi la o altă persoană pentru ajutor, uneori existând şi a treia persoană ca observator neutru. Cheia experimentului a fost să ofere pisicilor o anumită plăcere, acest moment de recompensă nefiind corelat cu unul sau altul dintre participanţii umani.

În schimb, câinii s-au comportat diferit la aceste  teste identice. „Considerăm că pisicile ar putea să nu aibă aceleaşi abilităţi de evaluare socială ca şi câinii, deoarece spre deosebire de aceştia din urmă, nu au fost supuse în selecţia naturală cooperării intra - sau interspecii”, notează cercetătorii. Potrivit echipei japoneze, nu este relevată o mai mare loialitate faţă de câini, ci este pur şi simplu rezultatul faptului că pisicile nu înţeleg interacţiunile sociale implicate. Pentru acest studiu, experţii au testat pisicile, lăsându-le să aleagă unul dintre oamenii care le ofereau  o porţie de „ceva bun”. Aparent insensibile, pisicile erau în general, indiferente cu privire la cine le-a dat trufandaua. (Studiu apărut în revista „Animal Behavior and Cognition”).

Autor Cornel Gingăraşu


Articole înrudite