14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Traficul ilegal cu animale sălbatice, o realitate în aproape 30% dintre zonele cele mai protejate
Traficul ilegal cu animale sălbatice, o realitate în aproape 30% dintre zonele cele mai protejate

Tendinţa îngrijorătoare în privinţa traficului ilegal cu animale incluse pe lista Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES) din zonele cu cea mai mare importanţă ecologică, inclusiv cele din Patrimoniul Mondial UNESCO, necesită luarea unor măsuri imediate, potrivit unui nou raport publicat recent de World Wildlife Fund (WWF) citat de Xinhua.
Conform raportului, braconajul, exploatarea ilegală a pădurilor şi pescuitul se desfăşoară în aproape 30% din regiunile naturale şi mixte ce fac parte din Patrimoniul Mondial, ceea ce afectează atât speciile protejate care devin astfel ameninţate cu dispariţia, cât şi vieţile comunităţilor care depind de ele.
"Zonele incluse în Patrimoniul mondial se numără printre cele mai recunoscute pentru valoarea lor universală. Totuşi, multe sunt ameninţate de activităţile industriale distructive, iar noul nostru raport demonstrează că animalele şi plantele din acestea, de multe ori unice, sunt şi ele afectate de supraexploatare şi de trafic. Dacă nu sunt protejate în mod eficient, le vom pierde definitiv", a avertizat Marco Lambertini, director general al WWF International.
Raportul subliniază că sporirea protecţiei şi monitorizării la nivelul zonelor din Patrimoniul mondial trebuie însoţită de acţiuni de mai mare amploare în vederea scăderii cererii pe piaţa neagră de animale sălbatice şi de produse obţinute de la acestea, printre aceste măsuri numărându-se educaţia, punerea în aplicare a hotărârilor şi acţiunile penale.
Pentru stoparea traficului ilegal în zonele incluse în Patrimoniul mondial, toate părţile interesate trebuie să se unească şi să adopte măsurile imediate de acţiune necesare pentru prevenirea pagubelor ireversibile aduse celor mai reprezentative locuri şi specii din lume, a adăugat Lambertini.
Potrivit WWF, aproape jumătate din zonele naturale incluse în Patrimoniul mondial sunt ameninţate de activităţile industriale dăunătoare precum operaţiunile de extracţie a cărbunelui, petrolului şi gazelor, dar şi de proiectele mari de infrastructură, milioane de persoane fiind afectate.


Articole înrudite