04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Circ şi comentarii aruncate cam aiurea-n tramvai, la judeţ
Circ şi comentarii aruncate cam aiurea-n tramvai, la judeţ
Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţului, de ieri, a constituit nu atât un prilej de muncă intensă în vederea adoptării unor decizii vitale pentru judeţ cât ocazia de a-i demonstra preşedintelui Chebac că USL este decisă să conducă judeţul. Ne reamintim şi avertismentele clare în acest sens venite din partea deputaţilor Dobre (PNL) şi Pâslaru (PSD).
Vicepreşedintele CJ Tania Bogdan a punctat din nou intenţia consilierilor privind igienizarea Spitalului Judeţean ca prioritate faţă de alte investiţii. De pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare convocate de consilierii judeţeni ai USL lipseau cele două propuneri privind investiţiile în reabilitarea căilor de acces ale spitalului, ce au consitituit pretextul pentru refuzarea ordinii de zi a şedinţei ordinare aferente lunii noiembrie.
Nicolae Bacalbaşa, încercând să fie spiritual la un moment dat, în intervenţia sa, pornind de la investiţia în modernizarea căilor de acces ale spitalului, a comentat că străzile Galţiului „conţin etnobotanice”. Eugen Chebac a reţinut aprecierea doctorului care se vede preşedinte CJ în mandatul viitor şi a comentat succinct jignirea pe care popularul medic a reuşit să o aducă gălăţenilor. Se deduce, deci, că oamenii care circulă pe străzi ce conţin în structură etnobotanice suportă efectele drogurilor, nu-i aşa? „De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!”, s-a limitat Chebac să aprecieze comentariile jignitoare adresate implicit tuturor gălăţenilor de anestezistul Bacalbaşa.
Consilierul judeţean PSD Cristian Groza i-a cerut lui Chebac să prezinte la fiecare şedinţă ordinară (lunară - n.r.) raportul de activitate, toate investiţiile realizate cu sprijinul CJ la Spitalul Judeţean în acest mandat, precum şi un raportul privind situaţia fondului de rezervă al preşedintelui CJ. Chebac a precizat că preşedintele CJ îşi prezintă anual raportul de activitate, ca şi consilierii judeţeni. Groza a argumentat că solicitarea lor se întemeiază pe regulament. Vicepreşedintele Tania Bogdan, liderul grupului liberal, aproape că l-a obligat pe Chebac să supună la vot propunerea lui Groza iar propunerea a fost adoptată. Pe acest subiect, în cadrul conferinţei de presă, Eugen Chebac a comentat: „Atât timp cât sunt prezenţi la fiecare şedinţă de CJ, fie nu sunt atenţi ce votează, fie au uitat!”. La întrebarea jurnaliştilor privind justificarea solicitării investiţiilor „de la Traian încoace”, Chebac a răspuns, glumind, că nu ştie de ce i-au cerut consilierii acest lucru iar răspunsul exact ar putea eventual să îl dea „Decebal”.
Chebac a arătat că în privinţa igienizării, clamată de consilieri pentru a respinge investiţia la căile de acces, secţia ATI, condusă până de curând de dr. Bacalbaşa, trebuie reabilitată la rândul ei, considerabil: pereţii trebuie decopertaţi până la temelie iar tavanul din tablă ondulată trebuie anulat, întrucât acestea reprezintă un focar de infecţie.
Spre finalul şedinţei, consilierul PSD Dorin Butunoiu a încercat să obţină la rândul său o clipă de popularitate. După tirul roşu al colegilor săi, Butunoiu i-a cerut lui Chebac să le prezinte scuze consilierilor, pentru că i-a jignit cu ocazia şedinţei anterioare, suspendate, atunci când, în cadrul conferinţei de presă ce a urmat, le-a spus jurnaliştilor că, la trei şedinţe suspendate consecutiv, Consiliul se dizolvă, apoi urmează alegeri anticipate. Reamintim că la acea dată Chebac explicase situaţia, conform Legii 215. Întrebat ce a vrut de fapt să spună prin reproşul său, Butunoiu a motivat că imediat după acea şedinţă ar fi trebuit organizată o alta. Cerând mai multe precizări, căci Chebac prezentase jurnaliştilor argumente legale ale situaţie create, Butunoiu nu a mai avut argumente. Era evident, că de la ultima şedinţă şi până ieri nu se pusese la curent cu legislaţia. În final nu a precizat limpede de ce pretindea scuzele lui Chebac… Deci putem deduce fie că vroia niţică notorietate, fie că s-a cam trezit vorbind de o lege fără să o cunoască.
Chebac a revenit cu precizări şi după şedinţa extraordinară de ieri: s-ar fi putut organiza o altă şedinţă după cea ordinară, a două zi, dacă în prealabil consilierii nu ar fi suspus la vot ordinea de zi; în condiţiile în care consilierii au votat, şedinţa era închisă, conform Legii 215. Chebac a admis, totuşi: „Poate m-am exprimat eu greşit atunci când am spus că a fost suspendată şi nu închisă, dar în esenţă era acelaşi lucru”. Chebac a mai precizat că o şedinţă ordinară trebuie anunţată în mass media cu cinci zile înainte, iar una extraordinară, cu 3. Conform calendarului lunii noiembrie, şedinţa extraordinară ar fi picat pe 30 noiembrie, zi liberă, în care majoritatea instituţiilor publice nu au lucrat.
Propunerile adoptate în cadrul şedinţei extraordinare de ieri erau proiecte semnate de Eugen Chebac. Consilierii judeţeni nu pregătiseră unele proprii, ci doar au convocat şedinţa. Vom vedea dacă pe viitor aceştia îşi vor aloca ceva timp pentru a munci la realizarea unor proiecte sau se vor limita la încercarea să îi arate lui Chebac voinţa lor de a-l ţine la colţ, pe cojile de nuci.


Articole înrudite