19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE Galaţi): ALDE a susţinut în noul buget o creştere semnificativă a investiţiilor
Cristian Dima (ALDE Galaţi): ALDE a susţinut în noul buget o creştere semnificativă a investiţiilor

Bugetul pentru 2019 prevede două lucruri esenţiale. Pe de o parte, toate măsurile de creştere economică şi consolidarea veniturilor cetăţenilor. Pe de altă parte, are loc o susţinere a investiţiilor publice. Modelul economic pe care îl propune proiectul de buget este păstrarea creşterii economice, creşterea veniturilor, creşterea nivelului investiţiilor.
Priorităţile ALDE pentru exerciţiul bugetar 2019, aşa cum au fost ele exprimate şi în discuţiile care au precedat adoptarea proiectului de buget de Guvern, sunt următoarele:
În primul rând, sustenabilitatea bugetului, prin menţinerea sub control a deficitului bugetar. Acesta este motivul pentru care am solicitat o scădere a deficitului faţă de anul 2018, pentru a exista spaţiu fiscal care să înlăture orice risc. În acest sens, am salutat coborârea deficitului bugetar la 2,55% din PIB.
Din punct de vedere al destinaţiilor, ALDE optează pentru o creştere a investiţiilor. Anul 2019 trebuie să fie un an al investiţiilor. Bugetul pentru 2019 prevede 50 miliarde lei pentru investiţii, cu 15,4 miliarde de lei mai mult faţă de 2018, un plus de 45% faţă de anul trecut.
În acelaşi timp, aş vrea să subliniez partea referitoare la bugetele locale, cele care vor primi alocări record de 47,9 miliarde lei, cu 20% mai mari decât cele din 2018. La nivel local, pentru Consiliile Judeţene s-a făcut o creştere a alocărilor de la 250 lei/locuitor la 450 lei/locuitor. În privinţa bugetelor locale, plafonul minim pentru primăriile de municipiu va fi de 12 milioane lei (cu 7 milioane lei în plus faţă de 2018). Bugetele primăriilor de oraşe vor avea un plafon minim de 6 milioane lei (cu 3 milioane lei mai mult comparativ cu 2018). În cazul primăriilor de comune are loc o creştere a alocărilor de la 750 lei/locuitor la 1000 lei/locuitor, iar plafonul minim va fi de 2 milioane de lei, cu 1 milion mai mult faţă de 2018.
Mi se pare important să menţionez şi faptul că bugetul prevede o creştere a punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1100 lei la 1265 lei, şi a pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei.
Oferim pentru prima dată un proiect investiţional pentru zona Moldovei. Scopul bugetului, printre altele, este şi acela de a asigura coeziunea şi solidaritatea pentru dezvoltarea regiunilor ţării şi pentru reducerea decalajului existent la ora actuală.
Toate acestea necesită o monitorizare severă pe care ALDE o va exercita prin toate pârghiile pe care le deţine.

Cristian Dima,
Preşedinte ALDE Galaţi


Articole înrudite