29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE Galaţi): Mediul de afaceri trebuie să fie susţinut prin programe guvernamentale pentru a se consolida
Cristian Dima (ALDE Galaţi): Mediul de afaceri trebuie să fie susţinut prin programe guvernamentale pentru a se consolida

Bugetul pentru 2019, pe lângă domeniile prioritare, precum sănătatea, educaţia, investiţiile, cuprinde o serie de programe guvernamentale care pot contribui la consolidarea mediului de afaceri românesc. Acestea sunt: programul naţional multianual de microindustrializare, programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, programul UMCTAD/ EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării IMM, programul naţional mutianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii şi programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii “Start-up Nation - ROMÂNIA”.
În privinţa Programului naţional multianual de microindustrializare, acesta a primit un buget de 22.678.000. Această sumă permite deschiderea unui nou apel de proiecte în anul 2019. De asemenea, un alt program care primeşte finanţare în bugetul pentru 2019 este Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români. Acest program va primi de la buget 10 milioane de euro pentru anul 2019, iar prin intermediul său, firmele private româneşti vor fi susţinute pentru a merge în străinătate la târguri şi expoziţii. Totodată, prin bugetul pe 2019 se alocă un buget de 504.000 de lei pentru lansarea unei noi sesiuni în Programul UMCTAD/ EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării IMM. Acest program va permite calificarea reprezentanţilor mediului de afaceri prin cursuri gratis de antreprenoriat.
Un program extrem de util este cel pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. Sper ca un număr cât mai mare de doamne din mediul de afaceri să aplice la el şi să participe la cursuri de perfecţionare. În trecut, femei de afaceri românce au putut urma cursuri de antreprenoriat în România, dar o parte dintre ele, şi în străinătate, prin acest program.
De departe cel mai important este Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii “Start-up Nation - ROMÂNIA”. Aşa cum a anunţat, Guvernul, în proiectul său trimis la Parlament, a majorat creditele de angajament pentru acest program, faţă de alocarea propusă de Ministerul Finanţelor, de la 444 milioane de lei la 2 miliarde de lei. Cu această alocare statul va putea semna contracte de finanţare pentru maximum 10.000 de firme calificate în buget pe anul 2019.
Îmi doresc ca tot mai mulţi întreprinzători români să îndrăznească să aplice cât mai mult la programele derulate de Guvernul României. Consider că peste toate neajunsurile, în ţara noastră există premisele necesare pentru ca spiritul antreprenorial să răzbească. De ce spun asta? Pentru că văd antreprenori care sunt lideri în domeniile lor, iar ei pot sta la baza dezvoltării capitalului românesc fără îndoială.

Cristian Dima,
Preşedinte ALDE Galaţi


Articole înrudite