28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): Guvernul trebuie să se concentreze pe măsuri care să reducă efectele economice ale crizei provocată de coronavirus!
Cristian Dima (ALDE): Guvernul trebuie să se concentreze pe măsuri care să reducă efectele economice ale crizei provocată de coronavirus!

Astăzi (n.r. - 10 martie 2020), de la ora 17, încă premierul interimar Orban a chemat partidele pentru consultări cu privire la data alegerilor locale. Un act de iresponsabilitate din punctul meu de vedere. Nu poţi să faci consultări despre alegerile locale când tu ai o criză majoră în ţară care afectează mediul economic.
Eu consider că delegaţia ALDE ar trebui să aibă următorul mandat: stabilitatea naţională şi siguranţa naţională, iar prioritatea guvernului şi a PNL ar trebui să fie învestirea unui guvern cu puteri depline care să poată gestiona criza generată de răspândirea coronavirusului. Nu putem să mergem în continuare cu un guvern interimar, pentru că sunt o serie de măsuri pe care acesta nu le poate lua.
Efectele riscului de infecţie cu coronavirus încep să fie resimţite, treptat, de către agenţii economici din mai multe domenii esenţiale. Operatorii din transporturi, turism, comerţ au nevoie de sprijin pentru a putea trece peste perioada dificilă.
Din punctul meu de vedere, Guvernul României trebuie să arate în primul rând solidaritate socială, grija pentru sănătatea cetăţenilor, dar şi solidaritate economică. Spre exemplu, IMM-urile sunt extrem de vulnerabile în actuala situaţie, iar ele trebuie să primească un sprijin din partea statului. Lucrul acesta nu îl poate face decât un Guvern legitimat de Parlament. Trebuie să ţinem cont de faptul că IMM-urile sunt cele capabile să susţină economia României! Acum, când vorbim de o criză în România, trebuie ca statul să vină în sprijinul lor.
De aceea, în cel mai scurt timp Guvernul României trebuie să prezinte un plan de măsuri urgente prin care să fie protejate firmele din ţara noastră, locurile de muncă ale românilor, dar mai ales sănătatea economiei în contextul crizei provocate de coronavirus.
Printre primele măsuri cu caracter economic pentru a sprijini firmele, cred că ne putem îndrepta atenţia către solicitările venite din partea Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cei care sunt în contact direct cu micii întreprinzători din România şi care au luat pulsul acestora.
Printre aceste măsuri propuse de CNIPMMR o să enumăr câteva:
1) Utilizarea de instrumente financiare pentru a asigura lichiditatea şi pentru a furniza capital de lucru prin utilizarea normelor existente privind ajutoarele de stat.
2) Alocarea de fonduri disponibile din cadrul financiar 2014-2020 către furnizarea de capital de lucru IMM-urilor.
3) Crearea de mecanisme care să ofere asistenţă IMM-urilor aflate în dificultate.
4) Orientarea bugetului României spre investiţii imediate în economie prin modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice pentru a da posibilitatea IMM-urilor de a avea acces mai facil.
5) Modificarea legislatiei privind Codul Muncii şi flexibilizarea cadrului legislativ: muncă temporară, work from home, tele-muncă etc.
6) Oferirea de facilităţi prin prelungirea termenelor cu plăţile impozitelor şi contribuţiilor sociale.
Acestea sunt câteva propuneri din partea reprezentanţilor IMM-urilor care nu trebuie ignorate.
În acelaşi timp, îmi exprim totuşi şi o îngrijorare pe care o am cu privire la învestirea noului guvern Cîţu, şi anume ca odată instalat la Palatul Victoria să nu înceapă să se ocupe de rezolvarea intereselor PNL-ului, care de prea multe ori au fost mărunte şi meschine, şi vor uita de interesele românilor şi ale României. Sper să nu fie aşa!


Articole înrudite