27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După 30 de ani, o nouă şansă pentru România: Învăţătorul Theodor Paleologu Preşedinte
După 30 de ani, o nouă şansă pentru România: Învăţătorul Theodor Paleologu Preşedinte

Resetare. Cuvântul pe care îl auzim adesea în dezbaterea publică a ultimilor ani. În esenţă, el simbolizează nevoia unei schimbări sistemice şi necesitatea unei alte paradigme în gestionarea funcţionării statului român. Privind oferta electorală a partidelor pentru alegerile prezidenţiale, singurul nume care ar putea produce această resetare atât de dorită de societate este cel al candidatului PMP, Theodor Paleologu.

Provenit din afara lumii politicii, din zona diplomaţiei şi din lumea academică, Paleologu îşi propune să fie un Învăţător pentru o Românie care are nevoie deopotrivă de civilizaţie şi educaţie. Au fost parcurse etapele tranziţiei de la comunism la democraţia bazată pe o economie de piaţă de o manieră dezorganizată, lăsând mulţi oameni de izbelişte, punând accentul mereu pe nevoia acumulărilor financiare şi mai puţin pe a nevoia de a rezona cu valorile lumii Occidentale. Nefirescul a devenit noua normalitate a vieţii noastre politice şi, aşa cum vedem în aceste zile, suntem într-o mare fundătură.

Alegerile prezidenţiale din 2019 sunt o nouă şansă pe care o primesc românii după 30 de ani. În Duminica Orbului, pe 20 mai 1990, Ion Iliescu repurta cea mai categorică victorie în alegerile prezidenţiale româneşti, obţinând 85% din voturi, în timp ce democraţii şcoliţi în Occident, Radu Câmpeanu şi Ion Raţiu obţineau 10% şi respectiv 4%. Atunci, proaspăt ieşiţi din comunism, învingeau nu valorile şi principiile, ci spaima. Iar României nu i-a fost deloc bine. Am stat aproape 15 ani blocaţi în neocomunismul FSN-ist iliescian prelungit cu baroniada lui Năstase, România funcţionând cu frâna de mână trasă.

Avem datoria ca, pe 10 şi 24 noiembrie 2019, să NU repetăm aceeaşi greşeală. În faţa politicienilor care ne propun aceeaşi ciorbă de cartofi reîncălzită de 30 de ani, cu mici variaţiuni, Învăţătorul Theodor Paleologu reprezintă o oportunitate uriaşă. Atât din perspectiva îndreptării unei greşeli istorice, cât mai ales din perspectiva redării speranţei. Fără îndoială, Paleologu este un Raţiu sau Câmpeanu al vremurilor noastre. Totul este să nu mergem din nou pe mâna clonelor lui Iliescu care au împânzit spectrul politic românesc.

A venit momentul ca România să aibă în fruntea sa un absolvent de Sorbona, un om trecut pe la Harvard, care a predat la Boston, Berlin şi Munchen, un om care, deşi a fost ministru şi provine dintr-o familie boierească liberală veche, nu s-a îmbogăţit din politică, rămânând bine ancorat în realităţile vieţii de zi cu zi a românilor. E mai liberal şi mai activ decât Iohannis, mai înţelept şi mai diplomat decât Barna, nu are deloc cinismul şi tupeul lui Mircea Diaconu, fiind la ani lumină deasupra Vioricăi.

Pe toţi gălăţenii mei, îi îndemn să voteze cu Theodor Paleologu, un om deştept care să înveţe România să meargă pe drumul civilizaţiei şi al educaţiei. Dacă v-aţi săturat de ţopism şi mârlănie, de impostură şi incultură, de lene, prostie şi corupţie, dacă nu mai vreţi să vedeţi agresivitate şi scandal gratuit, dacă doriţi o ţară în care copiii noştri să trăiască fericiţi, votaţi Theodor Paleologu Preşedinte.

Deputat Cătălin Cristache,

preşedinte PMP Galaţi


Articole înrudite