30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorităţile promit un scrutin corect, cu respectarea legii şi normelor de siguranţă şi ordine publică. Potrivit Prefecturii Galaţi, echipe operative din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi rezerve de intervenţie (jandarmi şi Serviciul de Intervenţie Rapidă) sunt gata să acţioneze acolo unde există riscul tulburării ordinii publice sau pentru soluţionarea incidentelor de natură electorală. „De asemenea, dacă situaţia o impune, se pot constitui zone speciale de ordine şi siguranţă publică”, a precizat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.
Peste 1.000 de lucrători din aceste structuri sunt angrenaţi în asigurarea condiţiilor legale de desfăşurare a procesului electoral. Paza celor 436 de secţii este asigurată de 278 de poliţişti, 114 jandarmi, 148 de poliţişti de frontieră, 27 de pompieri şi aproximativ 50 de lucrători din celelalte instituţii MAI (Serviciului Paşapoarte, Serviciul Permise şi Înmatriculări, Serviciul pentru Imigrări). „Alţi 112 jandarmi asigură celelalte operaţiuni privind organizarea alegerilor, respectiv paza şi siguranţa la Biroul Electoral Judeţean, la tipografia şi depozitul cu buletine de vot, transportul buletinelor şi nu numai. Acestora li se adaugă o medie zilnică de 233 de poliţişti care asigură ordinea publică în judeţ şi 75 de jandarmi reprezentând rezerva de intervenţie în situaţii deosebite”, a declarat Petrica Paţilea.
Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, atrage atenţia că încălcarea prevederilor legilor electorale se sancţionează drastic şi toate instituţiile cu responsabilităţi în aplicarea legii vor acţiona imediat la sesizările privind nerespectarea acestor norme.
Legea 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului stipulează că fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani; împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi; violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
De asemenea, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, dar şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani; în categoria bunurilor menţionate intră alimentele, băuturile alcoolice sau non-alcoolice, produse din tutun ori mărfuri nealimentare. În toate cazurile enumerate, inclusiv tentativa se pedepseşte.


Articole înrudite