26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şedinţa ordinară a primei luni a anului a fost una ieşită din tipare. Durata (peste 3 ore şi  jumătate) nu a fost singura excepţie şi nici faptul că aleşii judeţeni au avut nevoie de numai 50 de minute pentru a decide dacă vor vota sau nu ordinea de zi. Dialogurile dintre consilieri au trecut dincolo de limita confruntărilor civilizate, ce au apus încă din ultimele luni ale anului anterior, lăsându-se de această dată cu scaune trântite, cuvinte suburbane şi etichetări ce făceau trimitere la lumea animalieră. Spiritele s-au încins, ochii unora ieşind din orbite peste limita firescului, de parcă acolo nu se mai afla un colectiv al celor mai de vază gălăţeni, care trebuie să decidă raţional soarta judeţului nostru, ci o haită asmuţită, furibundă, gata să muşte orbeşte.
Din cele 13 propuneri supuse aprobării pentru realizarea unor proiecte cu finanţare europeană, care aveau ca termen limită pentru acordul consilierilor judeţeni finele lunii ianuarie, doar 6 au fost adoptate, cele cu valori mici. Proiectele cu valori mari, de importanţă pentru cetăţenii judeţului, au fost respinse, fără o analiză prealabilă din partea consilierilor. Astfel, judeţul nostru a pierdut, în bani, peste 1milion de euro, fără a mai pune la socoteală orele de muncă (ce se pot traduce la rândul lor în bani) şi cheltuielile pe care le-au implicat etapele ce trebuie parcurse în realizarea unor proiecte transfrontaliere, ce au capacitat activitatea funţionarilor din trei state (România pentru judeţul nostru, Ucraina şi Moldova pentru raioanele care fac parte din euroregiunea „Dunărea de Jos”).
Din cele 33 de proiecte supuse aprobării consilierilor, 11 au fost respinse. Printre cele respinse, unele vizau investiţii la Spitalul Judeţan. Pierderea, cifrată în bani, reprezintă 1,4 milioane lei. Singurul element luat în considerare de consilieri a fost convingerea lor că astfel lovesc în Eugen Chebac, preşedintele CJ. Pacienţii Judeţeanului, gălăţenii în genere, sunt doar nişte victime colaterale picate în războiul politic pe care l-au declanşat consilieri, din comandă politică. Trist este faptul că furia a anulat capacitatea de a judeca oportunitatea proiectelor, chiar de către medici cu funcţie de consilieri judeţeni, care îşi desfăşoară activitatea în spital, şi ştiu foarte limpede cât de mare are nevoie colosul medical de îmbunătăţiri. Evident, mulţi dintre consilieri habar nu aveau ce votează şi au trântit proiecte în bloc, doar aşa, dintr-o înverşunare iraţională.
Unul dintre liderii de grup chiar ne-a declarat, candid, la pauză, că el nu a avut ceva personal, ci „aşa mi-au spus ăştia, USL-ul: picăm tot până la punctul 10 inclusiv!”.
De apreciat a fost intervenţia liderei liberalilor, care, deşi a avut replici uimitor de virulente, acestea au reuşit să rămână în limita unui limbaj decent, al unui cadru didactic care îşi plesneşte dur, dar în cuvinte onorabile, adversarul ori elevul pe care a decis să îl pedepsească. Majoritatea acuzelor consilierilor l-au ţintit pe Eugen Chebac, şi fiindcă Tania Bogdan a emis enunţuri ce se pot reproduce fără a promova vulgaritatea, o vom cita: „Noi v-am susţinut trei ani, pentru că se făceau înainte de şedinţă discuţii cu liderii partidelor. De când aţi decis să candidaţi din partea UNPR, nu mai faceţi asta. Ar trebui să mulţumiţi USL-ului pentru ce s-a realizat în judeţ prin hotărârile adoptate aici. Toate s-au votat cu acordul nostru şi nu doar al preşedintelui. Ar trebui să încetaţi cu acest cult al personalităţii, extrem de nesănătos. Aţi văzut unde duce aşa ceva: la proteste în stradă”.
Consilierii au impus ca în 2012 o sumă de la secţiunea pentru susţinerea activităţilor culturale, a cultelor şi bisericilor, să revină doar bisericilor, fără a exista în prealabil solicitări ale acestora şi justificări privind utilizarea fondurilor respective. Evident, acest fapt îndreptăţeşte existenţa suspiciunilor că cei 700 de mii de lei vor fi utilizaţi în acţiuni de campanie electorală bisericească.
O altă impunere a consilierilor a fost anularea sumelor aferente investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii de drumuri judeţene, banii fiind direcţionaţi spre drumurile comunale. Doar comunele cu primari de la USL au primit fonduri. Grupul PDL a încercat să riposteze, la care vicepreşedintele CJ Tania Bogdan, lidera grupului PNL, le-a replicat: “La cât de puţini bani a dat guvernul Galaţiului, nici nu ar trebui să deschideţi gura! Nici măcar la dumneavoastră acasă”.
Pe tema controversatelor apartamente de la CJ s-au dus o serie de dispute în aceiaşi manieră infernală. Vom reveni cu detalii în ediţiile viitoare.


Articole înrudite