01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şeful delegaţiei române în S&D, Dan Nica, cere vot în plen pentru selectarea procurorului-şef european
Şeful delegaţiei române în S&D, Dan Nica, cere vot în plen pentru selectarea procurorului-şef european

Şeful delegaţiei române în grupul europarlamentar al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), Dan Nica, le-a cerut joi prin e-mail tuturor membrilor Parlamentului European să-şi exercite votul, în sesiune plenară, pentru selectarea viitorului procuror-şef european, funcţie la care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, au declarat joi, pentru Agerpres, europarlamentarii Marian-Jean Marinescu şi Cătălin Ivan.
În mesajul transmis, Dan Nica invocă Regulamentul Consiliului UE de implementare a cooperării consolidate cu privire la înfiinţarea Procurorului Public European (EPPO) şi arată că procedura adoptată de coordonatorii Comisiei de libertăţi civile, afaceri interne şi justiţie (LIBE) şi Comisiei de control bugetar (CONT) ale PE nu respectă dreptul natural şi legitim de a vota cu care au fost împuterniciţi membrii Parlamentului European odată ce au fost aleşi în mod direct de către cetăţenii europeni.
”Coordonatorii nu pot exercita nici legitimitatea democratică validă, nici puterile instituţionale depline de luare a deciziilor fără ratificarea ulterioară a deciziilor lor de către comisia căreia îi aparţin. (...) Nu în ultimul rând, în toate procedurile de numire în care a fost implicat Parlamentul European până acum, conform Regulamentului de procedură aflat în vigoare (desemnarea judecătorilor şi avocaţilor generali la Curtea de Justiţie a UE, a membrilor Curţii de Conturi, a membrilor boardului executiv al Băncii Centrale Europene sau a organismelor de guvernanţă economice), a fost prevăzut fie un vot în comisia de resort, fie unul în plen. (...) Ca unul dintre primele state membre care au subscris la Oficiul procurorului public european, am dori să vedem că principiile democratice pe care le susţine instituţia EPPO sunt apărate şi reprezentate şi prin procedura democratică transparentă şi corectă de numire şi examinare parlamentară a viitoarei sale conduceri. De aceea, le cerem tuturor membrilor actuali aleşi din PE să-şi exercite votul, în plen, cu privire la selectarea primului procuror al EPPO din UE”, a scris eurodeputatul social-democrat în e-mailul adresat membrilor Parlamentului European.
Vicepreşedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, Marian-Jean Marinescu, a opinat că ar fi dificilă organizarea unui vot în comisiile LIBE şi CONT sau în plenul PE, în condiţiile în care Oficiului procurorului public european (EPPO) este o iniţiativă la care participă 22 de state membre prin procedura "cooperării consolidate". "Ce faci cu eurodeputaţii din statele membre care nu participă la iniţiativă, îi dai afară de la vot?", a adăugat el.
Fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi s-a plasat pe prima poziţie pe lista scurtă pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european după evaluarea realizată de comitetul de selecţie independent. Ceilalţi doi candidaţi aflaţi pe lista scurtă pentru procedura de selecţie a şefului EPPO sunt Jean-Francois Bohnert din Franţa şi Andres Ritter din Germania. Numărul iniţial de candidaţi a fost de 24. Laura Codruţa Kovesi urmează să fie audiată pe 26 februarie într-o şedinţă comună a LIBE şi CONT. Şeful EPPO trebuie să fie desemnat, de comun acord, de către Parlamentul European şi Consiliul UE. În reuniunea Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER, ce reuneşte ambasadorii statelor membre pe lângă UE) desfăşurată miercuri, 20 februarie, statele membre şi-au prezentat, pe rând, poziţiile asupra celor trei candidaţi aflaţi pe lista scurtă pentru şefia EPPO.
O şedinţă similară va avea loc în 27 februarie. Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi s-a prezentat vineri la Parchetul General, unde a fost audiată de procurorii Secţiei de investigare a magistraţilor, într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.


Articole înrudite