05 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senatorul George Scarlat, apel către tractoriştii fără permis corespunzător
Senatorul George Scarlat, apel către tractoriştii fără permis corespunzător

De la intrarea în vigoare, în această vară, a modificărilor aduse Codului Rutier, ce reglementează circulaţia tractoarelor pe drumurile publice, au fost făcute peste 2.500 de dosare penale pentru conducerea pe drumurile publice a unui tractor fără permis sau neînmatriculat sau neînregistrat.
Modificare legislativă făcută în toiul campaniei agricole a afectat grav activitatea fermierilor, de aceea doi senatori, unul dintrei ei gălăţean, au iniţiat un nou proiect legislativ, prin care să amâne incriminarea tractoriştilor fără carnet corespunzător până în vara anului 2024.
Începând din luna iulie 2023, legislaţia stabileşte, printre altele, că punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat se pedepseşte inclusiv cu închisoare. Tot închisoare riscă şi cei care conduc pe drumurile publice un tractor cu toate că n-au permis de conducere sau nu este corespunzător.
Conform Codului rutier actual, tractoarele agricole sau forestiere pot fi conduse în baza permisului de conducere categoria Tr sau în baza permiselor de conducere eliberate pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE, în anumite cazuri specifice. Astfel, de exemplu, permisul de conducere pentru categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg şi la care se poate ataşa o remorcă, a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg. Permisele pentru categoria Tr sunt valabile şi pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr şi una sau două remorci.
Până în această vară, nu reprezenta o faptă penală conducerea unui tractor fără carnet şi/sau fără categoria corespunzătoare, În plus, noile modificări, nu au avut prevăzut un termen ulterior pentru intrarea în vigoare, astfel încât producătorii agricoli să se poată pună în legalitate prin îndeplinirea condiţiilor solicitate de lege şi care să preîntâmpine săvârşirea unor infracţiuni.
Doi senatori, gălăţeanul George Scarlat (PNL), preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală, şi Ion Rotaru (PSD), membru în aceeaşi comisie au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier), pus în dezbatere la Senat, la începutul acestei săptămâni, care urmăreşte tocmai amânarea incriminării celei de-a doua categorii de tractorişti - adică cei cu permise necorespunzătoare categoriei de vehicul pe care îl conduce - până la 1 iulie 2024, pentru ca cei afectaţi să-şi rezolve situaţiile fără a le fi perturbată activitatea.
Însă tractoriştii, în momentul în care au aflat că această iniţiativă a trecut de votul Senatului (prima cameră sesizată) au crezut că nu mai planează asupra lor pericolul penal şi conduc tractoarele ori utilajele agricole fără să ţină cont că iniţiativa legislativă care ar putea suspenda până la anul prevederile nu a intrat în vigoare, ci mai are de trecut şi de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.
De aceea, senatorul George Scarlat face un apel către aceştia: ”Legea a trecut întradevar de Senat în această săptămână şi fermierii consideră că pot conduce tractorul cu alte categorii, B, C sau E, dar nu e aşa. Legea încă nu îi absolvă de dosar penal şi de aceea fac un apel să aştepte până iniţiativa va fi promulgată”.


Articole înrudite