26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
USR Galaţi cere implementarea bugetului participativ în municipiu
USR Galaţi cere implementarea bugetului participativ în municipiu

Partidul USR Galaţi informează că la începutul acestei săptămâni a depus la Primăria municipiului Galaţi un proiect pentru implementarea bugetului participativ în municipiul Galaţi. Bugetul participativ este un instrument legal prin intermediul căruia cetăţenii pot decide direct cum să fie cheltuiţi 5% din banii de investiţii ai oraşului. La acest proiect USR-iştii menţionează că au lucrat încă de la începutul anului, nu contează că de atunci şi până acum au trecut doar 2 săptămâni. "Este un proiect la care am lucrat de la începutul anului şi este bazat pe documentele oficiale în temeiul cărora Consiliile Locale Oradea, Cluj Napoca, Sibiu şi Timişoara derulează deja acest tip de parteneriat între cetăţeni şi Autoritatea locală. Proiectul nostru dă gălăţenilor iniţiativa de a gândi, de a propune şi de a decide despre cum sunt cheltuiţi o parte din banii cu care contribuie la bugetul oraşului", se arată într-un comunicat al USR Galaţi.
O iniţiativă tardivă având în vedere că de la ultimele alegeri din 2016 (şi totodată anul înfiinţării USR Galaţi) şi până în prezent, USR Galaţi nu a făcut nimic concret pentru Galaţi. Foarte, rar nu au făcut decât să transmită câte un comunicat de presă şi acela, de cele mai multe ori, pe teme de interes naţional. De altfel, USR Galaţi recunoaşte că electoratul gălăţean nu i-a votat nici măcar la nivelul la care să obţină un loc în Consiliul Local sau Judeţean, căci n-au reuşit să obţină scor electoral nici cât unii candidaţi independenţi, care deşi nu au fost susţinuţi de partide, au reuşit să obţină fotoliul de consilier local (Daniela-Simona Vreme) sau judeţean (Dorin Butunoiu).
"Problema este că USR, înfiinţat la Galaţi după alegerile locale din 2016, nu va avea niciun consilier local până la alegerile locale din 2020. Parlamentarii USR Galaţi nu au dreptul legal de a iniţia Hotărâri de Consiliu Local sau Judeţean deşi au dreptul de a iniţia proiecte de legi (aşa cum este Legea Zonelor Metropolitane, de exemplu). Iar Galaţiul nu mai poate aştepta încă doi ani. Aşa că am pus proiectul nostru de Hotărâre de Consiliu la dispoziţia primarului şi a membrilor Consiliului Local pentru a-l introduce în circuitul legislativ local, a-l dezbate şi a-l aproba, în interesul contribuabililor gălăţeni", se mai arată în comunicatul USR Galaţi.


Articole înrudite