08 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
14 misiuni, în 24 de ore, ale pompierilor tulceni
14 misiuni, în 24 de ore, ale pompierilor tulceni

În 24 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării şi salvării persoanelor din medii ostile vieţii, precum şi pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 14 misiuni, după cum urmează:
- 6 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor şi transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
- 2 intervenţii în sprijinul echipajului SAJ Tulcea, pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate;
- 2 misiuni de asigurare măsuri PSI pe timpul desfăşurării manifestărilor cultural-artistice dedicate Zilelor municipiului Tulcea;
- 4 incendii:
În data de 15 august a.c., salvatorii Detaşamentului de Pompieri Tulcea, cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit pe raza municipiului Tulcea. În urma evenimentului, a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp. Cel mai probabil incendiul s-a produs în urma unui foc deschis în spaţii deschise.
În cursul zilei de 15 august a.c., 5 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Tulcea, cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit pe raza municipiului Tulcea. În urma evenimentului, au ars aproximativ 100 mp de vegetaţie uscată. Folosirea intenţionată a sursei de aprindere a fost cauza probabilă de producere a incendiului.
În după-amiaza zilei de 15 august, un echipaj din cadrul Secţiei de Pompieri Măcin a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu din aproprierea localităţii Luncaviţa. Militarii au fost sprijiniţi de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună cu o autospecială de stingere. Incendiul a fost lichidat după aproximativ două ore, la ora 18:40. În urma evenimentului au ars aproximativ 10 hectare de vegetaţie uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere.
În după-amiaza zilei de 15 august a.c., salvatorii din cadrul Staţiei de Pompieri Babadag au fost solicitati să intervină la un incendiu produs pe raza localităţii Casimcea. 6 subofiţeri cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, precum şi membri ai SVSU Casimcea cu o autospecială de stingere s-au deplasat de urgenţă la locul solicitării. Incendiul a fost lichidat după mai bine de două ore de la momentul anunţării, la ora 19:00. În sprijinul pompierilor au intervenit şi câţiva localnici cu tractoare şi cisterne, pentru a stopa arderea. În urma evenimentului au ars aproximativ 15 hectare mirişte şi circa 25 hectare de vegetaţie uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere.
Din fericire, în urma acestor incendii nu s-au înregistrat victime sau persoane rănite.

Apelul pompierilor

„Reamintim şi facem acelaşi apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii.
Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:
- este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;
- se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 1.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000-50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
Foarte important! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Delta» al judeţului Tulcea solicită cetăţenilor anunţarea tuturor situaţiilor care pot pune în pericol viaţa, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!“, transmit pompierii tulceni.


Articole înrudite