25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
300 de case din Cuza Voda sunt prinse în noua zonă inundabilă
300 de case din Cuza Voda sunt prinse în noua zonă inundabilă

300 de case din Cuza Voda sunt prinse în noua zonă inundabilă, deşi niciodata nu ar fi avut probleme din cauza inundaţiilor, susţine primarul din comună. În schimb, cei de la Apele Române spun că hărţile sunt corecte.

scoala

Noile hărţi de risc la inundaţii primite la Primăria Cuza Vodă au stârnit supărare între localnici, dar şi nemulţumirea primarului. Asta deoarece, spun oamenii, o treime din comună a devenit zonă inundabilă chiar dacă acolo, spune edilul, niciodată nu a intrat apa. Din păcate, în zonele inundabile nu se mai pot acorda autorizaţii de construcţie, iar asta e marea supărare a ediluilui. Afectat este un cartier cu 300 de case, şcoala şi grădiniţa.

primar cuza voda

"Zona această nouă a fost băgată între cele inundabile, unde a fost doar o singură casă inundată. Deci la şcoală, la grădiniţă nu a fost apă, aici cum să ajungă apa? Nu ştiu de au au băgat-o în zonele inundabile. Poate din satelit sau cine a întocmit harta a întocmit-o şi cu marja de eroare. Nu mai putem obţine autorizaţii de construcţie. Poate totuşi ne vor da o derogare să putem construi şi aici. Au venit patru oameni din zonă să construiască, dar nu le-am putut da autorizaţie", susţine Dănuţ Codrescu, primarul din Cuza Vodă.

Răspunzători de realizarea noilor hărţi sunt specialiştii de la Apele Române. Aceştia însă spun că hărţile sunt corecte şi sunt pe trepte de risc

harta

"În anii 2013 şi 2016 localitatea Cuza Vodă, din jud. Galaţi a fost grav afectată de inundaţii, fiind avariate 347 de case şi anexe gospodăreşti şi distruse în totalitate 8 locuinţe prin propagarea viiturii de pe râul Suhu. Cu scopul de a veni în ajutorul comunităţilor, conform Directivei europene 60/2007 a Comisiei Europene privind evaluarea şi managementul riscului la inundaţii au fost realizate hărţile de hazard şi risc la inundaţii cu ajutorul lor identificându-se zonele cu grade diferite de risc. Hărţile de risc la inundaţii au fost realizate de o firmă specializată şi sunt componentă a proiectului european «Lucrări de reducerea riscului la inudaţii în bazinul Prut-Bârlad». Au fost finalizate în anul 2013 şi apoi imediat distribuite către Consiliile Judeţene cu obligativitatea transmiterii acestora către toate UAT-urile. Pentru realizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii s-au parcurs mai multe etape: transpunerea configuraţiei terenului în modele digitale şi generarea în format electronic, cu ajutorul unui software specializat a zonelor potenţial afectate de inundaţii etc.. Acestea au trei scenarii de inundabilitate: debite maxime cu probabilitate de 10% adică inundaţii odată la zece ani, 1% adică odată la 100 de ani şi 0.1 % adică odată la 1000 de ani. Subliniem faptul că în ultimii ani nu a fost depusă nicio documentaţie la Biroul Avize şi Autorizaţii şi nu s-au solicitat puncte de vedere sau avizări de construcţii în localitatea Cuza Vodă. Conform Ordinului nr. 2/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizul de amplasament şi articolului 40 din Legea Apelor 107/1996 menţionăm că şi în zone inundabile se pot amplasa obiective economice şi/sociale numai în baza unui aviz de amplasament emis de A.N. «Apele Române» sau administraţiile bazinale, cu luarea măsurilor de reducere a hazardului prin lucrări de terasamente pentru ridicarea cotei terenului deasupra zonei inundabile sau creşterea rezilienţei prin măsuri constructive (case sau subsoluri inundabile, etaj locuibil, etc.)", se arată în răspunsul remis de Andreea Poenaru, purtător de cuvânt Apele Române, Admninistraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.


Articole înrudite