29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Adevăruri şi mituri despre suplimentele de vitamine
Adevăruri şi mituri despre suplimentele de vitamine
Românii sunt mari consumatori de vitamina C. În 2009, conaţionalii au înghiţit 4,2 milioane de cutii din amintita vitamină. Pentru aceste medicamente, românii au plătit peste 23 de milioane de lei. Locul doi în topul suplimentelor naturale este ocupat de multivitamine cu minerale, respectiv 3,1 milioane de cutii, pentru care s-au cheltuit peste 47 de milioane de lei. Pe locul trei se află vitaminele A şi D luate separat sau împreună. Românii au cumpărat 3 milioane de cutii de astfel de medicamente, pentru care au plătit peste 27 de milioane de lei. Aşadar, vitamine consumate cu pumnul. Să fie o pastilă soluţia pentru creşterea imunităţii şi pentru a face faţă stresului? Potrivit specialiştilor, suplimentele nu înlocuiesc o dietă echilibrată bogată în fructe şi legume.

Vitamina C doar reduce puţin durata răcelii

La primele semne ale răcelii suntem tentaţi să luăm cu pumnul vitamina C, deoarece aceasta întăreşte sistemul imunitar şi alungă răceală. Total eronat, sunt de părere nutriţioniştii. Potrivit specialişlor, pastila de vitamina C poate doar să reducă durata unei răceli. De exemplu, în medie, adulţii au simtome de răceală 12 zile pe an, iar o pilulă poate să micşoreze durata la 11 zile.

Suplimentele de vitamine nu pot ţine locul unei diete echilibrate

Nutriţioniştii atrag atenţia că organismul are nevoie de vitamine naturale, nu sintetizate. Prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, spune că numai în anumite situaţii organismul are nevoie de un surplus de vitamine. "Femeile însărcinate au nevoie de un plus de vitamine, pentru ca sarcina să decurgă normal, iar viitorul copil să fie unul sănătos. Medicul ginecolog, în urma unor analize, îi poate recomanda suplimentele, în funcţie de deficienţele observate", precizează medicul nutriţionist. Acest tip de medicamente sunt recomandate şi în cazul persoanelor care au scăzut brusc în greutate.
O altă concepţie presupune ca persoanele vârstnice şi copiii au nevoie de suplimente de vitamine. Medicul Hâncu contrazice această teorie: "Citricele sunt extrem de bogate în vitamine, deci organismul îşi poate lua doza necesară".

Suplimentele de vitamine C, E, B6 şi B12 nu scad riscul bolilor de inimă

Cercetătorii de la Asociaţia Americană de Cardiologie au constatat că vitaminele E şi C nu reduc riscul de infarct şi nici pe acela al decesului apărut din cauza afecţiunilor cardiovasculare. În ce priveşte vitamina B, aceasta poate micşora nivelul homocisteinei, însă nu scade riscul de apariţie a bolilor de inimă.
Specialiştii recomandă un stil de viaţă activ, reducerea numărului de ţigări şi evitarea mâncărurilor bogate în grăsimi, care duc la creştere colesterolului.


Articole înrudite