21 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alunecarea de teren de la Izvoarele s-a oprit, se caută soluţii tehnice
Alunecarea de teren de la Izvoarele s-a oprit, se caută soluţii tehnice

Alunecarea de teren din satul Izvoarele s-a oprit, iar Consiliul Judeţean Galaţi caută soluţii pentru a obţine finanţare de la Ministerul Dezvoltării în vederea efectuării unor studii de specialitate pe acel teren, studii care să indice cauzele apariţiei fenomenului, dar şi măsurile ce trebuie luate pentru a preîntâmpina viitoare alte alunecări de teren. Reamintim, pe 2 marzie, în satul gălăţean Izvoarele s-a produs o alunecare de teren, pe versantul unui deal, până în urmă cu câteva zile, când fenomenul s-a oprit, malul deplasându-se pe o lungime de aproximativ 300 de metri şi o lăţime de 250 de metri.
După ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a declarat că alunecarea de teren din zona satului Izvoarele s-a oprit şi că va demara procedurile pentru a identifica o sursă de finanţare pentru realizarea unui studiu aprofundat privind acest fenomen, vorbind în continuare despre realizarea de hărţi risc pentru mai multe localităţi din judeţ, cu finanţare parţială de la Ministerul Dezvoltării. Reamintim, după ce s-a făcut simţit fenomenul de alunecare a terenului din Izvoarele, specialiştii de la Institutul Geologic al României au efectuat un deviz al lucrărilor ce ar trebui efectuate acolo, lucrări de investigare neinvazivă care vor stabili atât cauzele care au condus la apariţia acestui fenomen, dar mai ales ce măsuri trebuie luate pentru ca acesta să nu se mai repete pe viitor. Potrivit specialiştilor, un astfel de studiu s-ar putea face în 6 luni şi ar putea costa circa 650.000 de lei, însă geologii nu îl pot face gratuit, fără o sursă de finanţare. În aceste condiţii, atenţia publică se îndreaptă acum către CJ Galaţi.
”Pentru că fenomenul s-a oprit, ca orice manager, încerc să fac şi eu acelaşi lucru, să găsesc o altă sursă de finanţare, alta decât cea din bugetul Consiliului Judeţean şi având posibilitatea să facem aceste studii cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării, încerc să cerem finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Vă mai spuneam că 50 % alocă Ministerul Dezvoltării pentru hărţile de risc şi 50 % Consiliul Judeţean. Vom face hărţi de risc nu numai pentru Izvoarele – Slobozia Conachi, ci pentru toate zonele. Atunci aveam 20 de unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv Faleza Dunării”, a declarat Costel Fotea. Acesta a adăugat că versantul afectat de alunecare trebuie împădurit: ”Din discuţiile pe care le-am avut cu primarul din Slobozia Conachi, fenomenul, acolo, s-a oprit. Să sperăm că se va opri definitiv, că nu vom avea ploi torenţiale în următoarea perioadă şi atunci să avem posibilitatea să facem treaba în linişte, eventual şi o împădurire pe zona respectivă, pentru că ea, în momentul de faţă, aşa cum arată, nu poate fi folosită nici pentru păşunat, nici pentru fâneaţă sau altele de către cetăţeni. Sper să îşi dorească să o dea în administrarea CL-ului să o poată împăduri. Sper ca cetăţenii să înţeleagă şi să dea terenul respectiv la Consiliul Local sau să facă un parteneriat între CL şi proprietari astfel încât Primăria să vină să facă investiţia pentru că sunt axe care alocă sume pentru împădurire şi atunci Primăria poate să împădurească”, a mai spus Fotea.


Articole înrudite