„Explorator în educaţie” a adunat peste 200 de profesori din toată ţara la primele două ediţii, din Braşov şi Călăraşi. Cu şase ateliere care abordează teme precum crearea unui spaţiu securizant în sala de clasă sau literaţia, evenimentul este dedicat comunităţii didactice şi îşi doreşte să aducă un impact real la nivel local şi în sălile de clasă. A treia ediţie are loc la Şcoala Gimnazială „Iorgu Iordan” din Tecuci, judeţul Galaţi, în data de 23 noiembrie, pe parcursul unei zile întregi încărcată cu oportunităţi reale de formare şi învăţare.
Iniţiativa acestei conferinţe propune intervenţie directă în şcoală şi urmăreşte dezvoltarea competenţelor profesorilor de a face învăţarea un proces cât mai accesibil pentru copii. Programul este gândit astfel încât fiecare profesor participant are acces, pe parcursul unei zile, la unul dintre trainingurile propuse, precum şi la o gamă variată de resurse educaţionale. După participarea la conferinţă urmează o perioadă de monitorizare în care profesorii sunt sprijiniţi să aplice în mod personalizat experienţele de învăţare trăite, ducându-le astfel în cancelarie şi în sala de clasă. Obiectivul este de a facilita cooperarea între profesori şi şcoli, de a crea pe termen lung o reţea care să împărtăşească metode şi descoperiri în lucrul cu elevii din şcolile primare, gimnaziale şi licee, pentru ca elevii cu care aceştia interacţionează zi de zi să devină adulţi împliniţi, cetăţeni cu adevărat funcţionali şi implicaţi în comunitate.
Acest proiect n-ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor: Şcoala Gimnazială „Iorgu Iordan” Tecuci, Asociaţia Ascendis, Asociaţia Insight Architect, Cărtureşti, Editura Humanitas, Editura Publica şi Tymbark România. Evenimentul este sprijinit de către CEC Bank, un promotor al valorilor româneşti şi susţinător al educaţiei din România.