29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De Ziua Jandarmeriei Rurale, Jandarmeria Brăila și-a deschis porțile
De Ziua Jandarmeriei Rurale, Jandarmeria Brăila și-a deschis porțile

Joi, 1 septembrie 2022, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, în intervalul orar 10.00-12.00, s-au desfășurat mai multe activități de tipul „Ziua Porților Deschise”, ocazionate de împlinirea a 129 de ani de la adoptarea Legii privind înființarea Jandarmeriei Rurale. La eveniment au participat copii aflați în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brăila.

"Invitații speciali au putut observa tehnica de luptă și armamentul din dotare, autospecialele Jandarmeriei Brăila folosite în diferite misiuni, însă atracția celor mici au fost cei doi câini de serviciu, Tuda (7 ani) și Col (3 ani). Ambii patrupezi sunt specializați în patrulare-intervenție, iar finalul activității a fost marcat de un exercițiu demonstrativ de prindere a unui infractor, executat de Tuda. De asemenea, elevii școlilor militare de subofițeri jandarmi, aflați în practică la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, le-au povestit adolescenților prezenți ce presupune procesul de admitere și cum se pot pregăti temeinic pentru o carieră în Armata noastră. Bucuria copiilor la acest eveniment ne-a făcut sa promitem că ne vom revedea la următoarele activități cu public", au transmis jandarmii brăileni.

Despre înființarea Jandarmeriei rurale

La data de 1 septembrie 1893, se înființează Jandarmeria Rurală, prin instituirea un corp de pază și ordine cu structură militarizată în toate localitățile rurale din țară. Necesitatea unei forțe specializate puternice, care să asigure aplicarea și respectarea legilor țării, a determinat crearea unui cadru normativ care să prevadă constituirea de structuri îndrituite cu gestionarea ordinii pe întreg teritoriul național.

Meritul pentru înființarea Jandarmeriei rurale îi revine guvernului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat și prezentat Parlamentului, în ianuarie-februarie 1893, Legea asupra Gendarmeriei rurale, promulgată prin Decretul Regal nr. 2919 din 30.08.1893. Actul normativ prevedea instituirea unui corp de pază și ordine cu structură militarizată în toate localitățile rurale din țară. Se introduce astfel principiul de ordine în aplicarea legii, constând în aceea că, prin calitatea de militari, jandarmii reprezentau însăși autoritatea statului român.

Primul război mondial a oferit României prilejul să recurgă la mijloacele sale politico-militare pentru reîntregirea hotarelor firești, între componentele sistemului militar național care s-au angajat fără reținere să servească Drapelul tricolor aflându-se și Jandarmeria.

Ulterior, a fost adoptat un nou cadru normativ de reglementare a activității Jandarmeriei. Principalele modificări au constat în schimbarea denumirii instituției din Jandarmeria Rurală în Corpul Jandarmeriei și în organizarea acestuia pe o structură militară, constituită din: comandantul Corpului Jandarmeriei, ajutat de un stat major, brigăzi, regimente, batalioane, companii, plutoane, secții și posturi de jandarmi.

Modificarea esențială a rolului Jandarmeriei se produce prin intrarea în vigoare a Legii nr. 59 din 28 martie 1947. Din acest moment, Jandarmeria trece în subordinea nemijlocită a Ministerului de Interne și se limitează la misiuni de poliție, devenind „un corp auxiliar” al acesteia.

În noiembrie 1947, s-a înființat Secretariatul General pentru Trupe, prin ordinul căruia, în 23 Ianuarie 1949, Trupele de Securitate preluau toate batalioanele de jandarmi și centrele de instrucție în structura Comandamentului Trupelor de Securitate, iar inspectoratele, legiunile, sectoarele și posturile de jandarmi s-au subordonat Direcției Generale a Miliției. Această suită de acte normative a pus practic capăt existenței Jandarmeriei, în acest context, Jandarmeria, armă de elită cu o bogată tradiție, dispărând de pe eșichierul instituțiilor statului român.


Articole înrudite