04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Din artă nu se trăieşte, dar dacă eu am încântat ochiul omului, sunt fericit"
"Din artă nu se trăieşte, dar dacă eu am încântat ochiul omului, sunt fericit"
Nu este ornitolog, deşi asta ai putea crede la prima vedere. Iubeşte atât de mult păsările, încât nu se poate opri atunci când începe să vorbească despre graţia lor, penajul special, rafinamentul înaripatelor ce trăiesc în Delta Dunării. Este vorba despre Gheorghe Toader, militar de carieră dar care are ca hobby sculptura păsărilor în lemn, mai exact sculptura rădăcinilor. Vine cu mare drag la fiecare ediţie a Expo Flora Galaţi, ori de căte ori este invitat. Nu l-a lăsat sufletul de ambasador al Deltei să nu vină şi anul acesta la Galaţi.

Reporter: Pentru a câta oară sunteţi la Expo Flora Galaţi?
Gheorghe Toader:
Sunt ani de zile de când vin la Galaţi, am stagii vechi la această expoziţie pe malul Dunării. Vin pentru că îmi place Galaţiul şi îmi plac şi oamenii din Galaţi, că sunt iubitori de artă şi de frumos.

R: Ce noutăţi aţi adus pentru publicul gălăţean cu ocazia acestei ediţii?
GT:
În această ediţie am prezentat frumuseţile Deltei Dunării cu păsările superbe care sunt în acest colţ de lume. Toate păsările sunt sculptate din lemn, unele sunt în mărime naturală, altele simbolic reprezentate. După cum aţi văzut, în stand se află cormoranul mare în mărimea lui naturală. În acest caz foarte bine a conlucrat artistul (n.r. Gheorghe Toader) cu natura şi a ieşit o pasăre de o frumuseţe aparte. De asemenea, tot în cadrul expoziţiei de faţă am raţă pe cuib, răţuşcă tot pe cuib dar este făcută din lemn de turbă dar care nu a putrezit să devină cărbune. Nu ştiu cât a stat în pământ, dar este cules dintr-o turbărie de la Vatra Dornei. Apoi am sculptat un corb, am speculat şi i-am făcut şi ciocul, având acea crăpătură, şi a ieşit o pasăre foarte frumoasă, deşi este un corb. Am făcut cele şase păsări montate pe o singură rădăcină, am vrut să prezint şi să fac o legătură între modul cum se înţeleg păsările din Delta Dunării şi cum se înţeleg cele peste 15 etnii din judeţul Tulcea.

R: Aţi venit de curând de la o expoziţie organizată la Bucureşti. Care a fost tematica expoziţiei?
GT:
Am participat la expoziţia Etno Rustica, în perioada 26-29 mai, ce s-a desfăşurat la Muzeul Naţional de Istorie a României. În cadrul acestei expoziţii au fost invitate foarte multe etnii din ţară. Am fost invitat şi am participat pentru standul Consiliului Judeţului Tulcea, unde am făcut atât prezentarea frumuseţilor specifice Deltei cât şi promovarea turismului din Delta Dunării.

R: Cum aţi ajuns să daţi viaţă păsărilor din Deltă? Când v-aţi îndrăgostit de ele?
GT:
Iubesc toate animalele, dar în special păsările din Delta Dunării, care m-au atras de mic copil. Nu ştim să exploatăm şi să preţuim frumuseţile din Delta Dunării, aşa cum sigur ar merita. Am început să redau frumuseţea pasărilor de aici şi splendoarea pe care o au în mediul natural, în Deltă.

R: Acum cât timp aţi realizat primele sculpturi în lemn?
GT:
Primele sculpturi le-am făcut în anul '69. Din '69 până în '76 am lucrat, a fost un hobby de tinereţe, făceam cadouri la colegi. Din '76 până în 2003 nu am sculptat nici măcar o pasăre, am fost supărat într-un fel pentru că trimiteam lucrările la expoziţii, nu puteam să le însoţesc şi veneau rupte sau nu mai veneau deloc. Am pierdut, e adevărat, şi pentru mine şi pentru cei din comunitate, că nu am sculptat atât timp. În 2003, la o supărare, am început să cioplesc în piatră, cu toate că nu mai cioplisem în piatră, însă am revenit la prima iubire, sculptura în lemn, păsări din Deltă. Iar din 2003 am participat la foarte multe expoziţii atât în ţară cât şi în străinătate. Am cooperat cu cei de la Muzeul din Bratislava. Ei au prezentat fotografii cu păsări, iar sub fotografie erau aşezate sculpturi cu păsări făcute de mine, păsări din Deltă, şi expoziţia a fost deschisă 3 luni publicului la Muzeul de Ştiinţele Naturii Tulcea. Din 2003 când m-am întors la sculptură, am colaborat foarte bine şi cu cei de la Biosferă, unde unele lucrări le-am donat ca să le aibă în cadrul Biosferei iar la expoziţiile pe care le-au avut am participat cu dânşii. Pe 1 mai a fost vernisajul prezentării şi promovării turismului din Deltă, într-un orăşel de lângă Viena, expoziţie permanentă până pe 15 noiembrie. Pe 4 septembrie se va sărbători Ziua Biosferei în acest orăşel iar expoziţia va fi etalată într-un castel, cu împrejurimi de vis. Pe 4 septembrie voi fi şi eu acolo şi voi lucra în direct, voi prezenta frumuseţile Deltei. M-am născut cu acest dar, studiile de pictură, cioplit în lemn le-am făcut la bătrâneţe. În 2003, cu ocazia unei expoziţii la Slatina, l-am întâlnit pe Nica M. Nicolae, sculptor în lemn şi os. Mi-a spus aşa: "Toderică - aşa mă alinta - tu ai dat viaţă rădăcinii, iar eu am dat viaţă osului. Drumul pe care l-ai început este un drum cu foarte multe obstacole iar pentru a deveni nemuritor trebuie să dai toate aceste obstacole deoparte şi să învingi".

R: Cât aţi lucrat efectiv pentru realizarea expoziţiei din acest an de la Galaţi?
GT:
Pentru această expoziţie s-a lucrat destul, nu vreau să vin şi să-mi fie ruşine de aceste lucrări pe care le aduc. Din artă nu se trăieşte, dar dacă eu am încântat ochiul omului, sunt fericit.

Articole înrudite