Comuna Vrâncioaia, situată în inima judeţului Vrancea, este locul în care legenda, istoria şi iniţiativa modernă se împletesc armonios. Formată din cinci sate pitoreşti, această localitate din Moldova păstrează vie moştenirea Babei Tudora Vrâncioaia, eroina care, potrivit legendei, l-a găzduit şi sprijinit pe domnitorul Ştefan cel Mare.
Cu dragoste de neam, Baba Tudora şi-a trimis cei şapte feciori să cheme la luptă flăcăii care păzeau oile pe plaiurile Vrancei. Aceştia au format o ceată curajoasă care a contribuit la victoria domnitorului asupra duşmanilor. Drept răsplată, Ştefan cel Mare le-a oferit în stăpânire cele şapte munţi ai Vrancei, “din neam în neam”, un gest legendar consfinţit, spun vrâncenii, printr-un uric scris cu litere de aur pe piele de viţel.
De la numele acestei figuri legendare derivă şi denumirea comunei de astăzi – Vrâncioaia.
Un primar vechi în funcţie, dar cu idei noi
Ionică Danţiş, primar al comunei din anul 2008 şi aflat la al cincilea mandat, este un lider care a ştiut să păstreze echilibrul între tradiţie şi modernitate. A găzduit numeroase conferinţe şi workshopuri în Vrâncioaia, printre invitaţii de marcă numărându-se şi istoricul Adrian Cioroianu. Primarul Danţiş promovează turismul tradiţional ca o alternativă sustenabilă şi autentică în contextul economic actual.
“Turismul nu trebuie să fie un lux rezervat doar staţiunilor scumpe de pe litoral sau din munţii consacraţi. Comuna Vrâncioaia oferă gălăţenilor o experienţă autentică: natură, linişte, gastronomie tradiţională şi o evadare din agitaţia urbană”, a declarat primarul.
Obiective de interes şi infrastructură modernă
Vrâncioaia se mândreşte cu un muzeu tradiţional care păstrează vie cultura vrânceană, dar şi cu un centru de monitorizare a activităţii seismice – un element esenţial într-o zonă predispusă la cutremure. Lângă noua primărie, modernă şi dotată cu sală de conferinţe, se află un teren de sport generos şi elegant, dar şi statuia lui Neculai Jecheanu, personalitate emblematică a locului.
Neculai Jecheanu, supranumit “apostolul ţărănimii vrâncene”, a fost un vizionar, fondator al primei băi comunale şi al primei “şcoli superioare ţărăneşti”. Ca preşedinte al obştei Vrâncioaia, a fost un adevărat pedagog social şi un lider dedicat comunităţii.
Festivalul “Baba Tudora Vrâncioaia” – Pod între generaţii
Comuna Vrâncioaia păstrează vie tradiţia prin organizarea anuală a Festivalului folcloric “Baba Tudora Vrâncioaia”, ajuns la ediţia a XV-a, care s-a desfăşurat pe 6 iulie 2025 în comuna vecină Bârseşti. Evenimentul este un prilej de sărbătoare, dar şi o punte între generaţii – între legendă şi prezent, între cântecul vechi şi sufletul modern.
Monitorul de Galaţi a fost prezent, susţinând acest demers cultural şi promovând legătura tot mai strânsă dintre judeţele Vrancea şi Galaţi.
O invitaţie pentru gălăţeni
Relaţia cu oraşul Galaţi este deosebit de importantă pentru administraţia locală din Vrâncioaia, Galaţiul fiind un pol economic şi social esenţial al regiunii de Sud-Est. Locuitorii oraşului sunt invitaţi să descopere Vrâncioaia – un colţ de Românie autentică, unde tradiţiile sunt vii, iar ospitalitatea este la ea acasă.
Comuna Vrâncioaia nu e doar o pagină de istorie, ci o poveste vie, în care şi gălăţenii sunt bineveniţi să scrie un nou capitol.
Galerie de imagini, mai jos!