07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul este unul dintre puţinele judeţe care are centru de colectare a lânii
Galaţiul este unul dintre puţinele judeţe care are centru de colectare a lânii

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a identificat, prin Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, pornind de la efectivele de ovine şi producţia de lână obţinută, zonele în care vor fi realizate centrele de colectare lână şi piei de animale. În prezent, există 20 de centre care colectează lâna de la crescătorii de ovine, cu o capacitate totală de circa 30.000 tone. Centrele care colectează lâna sunt localizate pe întreg teritoriul ţării, astfel încât se colectează lâna de la toţi crescătorii de ovine, iar Direcţiile pentru Agricultură Judeţene au pus la dispoziţia asociaţiilor crescătorilor de ovine datele de contact ale acestora. Centrele sunt localizate în judeţele: Bacău, Bistriţa Năsăud, Brăila, Constanţa, Galaţi, Maramureş, Sibiu, Suceava, Tulcea şi Vaslui.
La nivelul judeţului Galaţi, unul dintre aceste centre de colectare se află şi în comuna Scînteieşti. "Exisă deja un astfel de centru în judeţul Galaţi, în comuna Scînteieşti. Este al unei firme din Sibiu care colectează lână, de 15 ani, din judeţul Galaţi. Este un depozit format din două clădiri cu o capacitate de 9.000 de tone. Acolo colectează şi judeţele limitrofe, precum Vrancea. Centrul este autorizat de DSV (Direcţia Sanitară Veterinară), altfel nu putea să facă parte din acest program de colectare", ne-a declarat Doina Ragea, director executiv al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Galaţi.
Întrebată de posibilitatea realizării unui nou centru de colectare în Galaţi, Doina Ragea a spus că se află în discuţii pentru un astfel de proiect. "Suntem în discuţie cu un potenţial agent economic în ceea ce priveşte un nou punct de colectare în judeţul Galaţi, cu punct de lucru în Galaţi şi în Tîrgu Bujor. La Galaţi, acesta ar putea fi în zona podului de la Giurgiuleşti", a spus Doina Ragea.
În Programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii şi-au manifestat intenţia de a participa peste 32.000 de beneficiari, cu o cantitate totală estimată de aproximativ 23.000 de tone, aşadar prin centrele existente se poate prelua în totalitate această cantitate. Pentru a beneficia de sprijinul de 1 leu/kg pentru lâna comercializată, cei înscrişi în Program trebuie să depună la Direcţiile pentru Agricultură documentele justificative de plată, până la data 1 iulie 2018. Documentele justificative de plată sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.


Articole înrudite