25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Muzeul de Istorie Galaţi, în colaborare cu Uniunea Elenă din România, Comunitatea Elena Galaţi, Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale şi Biblioteca „V.A. Urechia” Galaţi au făcut posibilă expoziţia „Valori culturale greceşti la Dunărea de Jos”, iar vernisajul a avut loc la Muzeul „Casa Colecţiilor” Galaţi.
În cadrul expoziţiei pot fi văzute atât documente din colecţia dr. Aristide Serfioti (1828-1905), numeroase fotografii cu Biserica Greacă (hramul „Schimbarea la faţă”), dar şi imagini ale Şcolii de fete şi ale Şcolii de băieţi ale comunităţii elene.
În 1930, Şcoala de fete şi Scoala de băieţi s-au unit într-o şcoală şi liceu mixt. Spitalul Militar Galaţi duce mai departe, cu mândrie, numele doctorului Aristide Serfioti. Cetăţean grec la origine, Serfioti este nevoit să renunţe la cetăţenia greacă în ianuarie 1854, moment în care intră în cadrul miliţiilor moldovene.
Printre valoroasele documente expuse: brevet de la 26 mai 1878 prin care se acorda Ordinul „Mântuitorul” în grad de Mare Cruce, distincţie a Regimentului regal grec Sotiros, ministrului de Externe al României, Mihail Kogălniceanu, sau litografie reprezentând complexul mănăstiresc ortodox de la Sf. Munte Athos, cu inscripţii în greacă şi cu notiţă explicativă în tripla redacţie lingvistică (greacă, rusă şi romano-chirilică), costume din regiunea Pontos. Ansamblul artistic Olympos a întregit atmosfera cu dans şi voie bună.
Scopul principal al Comunităţii Elene din Galaţi, încă din 9 aprilie 1990, atunci când s-a format, a fost urmărit cu perseverenţă: promovarea culturii şi obiceiurilor elene. Expoziţia este deschisă până la sfârşitul lunii aprilie.

Articole înrudite