03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În ediţiile anterioare ale cotidianului nostru prezentam una dintre interpelările deputatului liberal Victor Paul Dobre, adresată ministrului Sănătăţii. Liberalul solicita o investiţie la Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” necesară bolnavilor de cancer. Investiţia se referea la un al doilea Cobaltron, întrucât cel existent în unitatea medicală gălăţeană este insuficient numărului mare de solicitări. Astfel, bolnavii de cancer gălăţeni şi cei proveniţi din judeţele limitrofe, care ajung la spitalul gălăţean cu programare tocmai pentru utilizarea cobaltronului, se văd nevoiţi să aştepte luni de zile până să le vină rândul. Este limpede că unii dintre aceştia pot chiar muri înainte de a le veni rândul. Situaţia a fost expusă de deputatul liberal în interpelarea formulată către ministrul Sănătăţii.
Cseke Attila a emis un răspuns scris la solicitarea deputatului liberal, prin care refuză investiţia: “În anul 2011 Ministerul Sănătăţii derulează un amplu program de dotare a secţiilor de Oncologie din cadrul Spitalelor Clinice de Urgenţă, a Spitalelor Clinice Judeţene de Urgenţă şi a Spitalelor Judeţene de Urgenţă având drept finalitate creşterea accesului populaţiei la servicii medicale performante. (…) Referitor la dotarea secţiei de oncologie din Galaţi cu încă un Cobaltron, trebuie menţionat faptul că, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 529/2010, unităţile sanitare din judeţul Galaţi fac parte din reţeaua autorităţii administraţiei publice locale, respectiv a Consiliului Judeţului Galaţi”. În răspunsul oficial se fac mai fac referiri la câteva acte normative unde “se prevede că spitalele publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale pentru dotarea echipamente şi aparatură medicală, în condiţiile în care autorităţile administraţiei publice locale participă la achiziţionarea acestora cu fonduri în cuantum de minim 5% din valoarea acestora”. În acelaşi act normativ se prevede faptul că sumele alocate din bugetul Ministerului Sănătăţii şi din bugetul autorităţilor administraţiei publice locale, criteriile de alocare, precum şi lista spitalelor publice beneficiare se aprobă anual. Cu alte cuvinte, Ministerul Sănătăţii se scuză spunând că nu are bază legală pentru alocarea de bani pentru dotarea cu aparatură medicală a unităţile sanitare pentru care a fost transferat managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale.
Poate că de la anul bolnavii de cancer gălăţeni şi din judeţele limitrofe ar putea avea mai mult noroc. Asta dacă între timp, până în momentul investiţiei, familiile şi cei dragi nu au fost zguduiţi de experienţa conducerii pe ultimul drum a bolnavilor de cancer, dragi lor, cărora nu le ajunsese rândul în faţa Cobaltronului.


Articole înrudite