20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, a fost aprobat de Camera Deputaţilor în şedinţa de joi, 15 decembrie 2011, şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României. Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxa plătită, a anunţat Ministerul Mediului.
Încă nu este în vigoare!
Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului, se mai arată în documentul oficial.
Atenţie! La majoritatea maşinilor taxa creşte, nu scade potrivit acestor criterii!
Câteva schimbări esenţiale faţă de taxa actuală
Obligaţia de plată a taxei intervine şi cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, în România, asupra unui autovehicul înmatriculat pe teritoriul statului român anterior datei de 1 ianuarie 2007.
(3) Obligaţia de plată a taxei intervine şi în cazul autovehiculului înmatriculat pentru prima dată, în România, după 1 ianuarie 2007, care întruneşte cumulativ următoarelor condiţii:
pentru el nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule;
face obiectul primei transcrieri a dreptului de proprietate, în România, după intrarea în vigoare a prezentei legi, se precizează în articolul 4 al propunerii. Trebuie precizat că la revânzarea unei maşini înmatriculată înainte de 1 ianuarie 2007 în ţară, cumpărătorul va plăti taxa.
Cine poate cere restituiri? Toţi cei care au plătit sau doresc evitarea acesteia!
Concluzii:
1. Taxa de poluare este în continuare ilegală;
2. Se poate obţine evitarea sau recuperarea acesteia prin instanţă;
3. Vânzătorul îşi poate obţine recuperarea taxei când vinde prin instanţă;
4. La unele maşini taxa de poluare creşte, nu scade.
Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatură Coltuc
www.coltuc.ro


Articole înrudite