30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noul regim al vitaminelor, ceaiurilor sau terapiilor alternative
Noul regim al vitaminelor, ceaiurilor sau terapiilor alternative
Începând de câteva zile cetăţenii UE pot fi siguri că medicamentele tradiţionale pe bază de plante pe care le cumpără în UE sunt sigure şi eficace. Expirarea perioadei de tranziţie de 7 ani specificată în directiva din 2004 privind medicamentele pe bază de plante (2004/24/CE) înseamnă că doar medicamentele care au fost înregistrate sau autorizate pot rămâne pe piaţa UE după 1 mai 2011. Mai multe Asociaţii şi ONG-uri care promovează alimentaţia "naturistă" şi medicina homeopată critică puternic nouă Directivă, despre care spun că-şi propune să scoată de la libera comercializare toate produsele naturale şi fără efecte nocive. Numai testele de laborator necesare omologării, după cum declară aceştia, costă cam 100.000 de euro per ingredient.

Şi totuşi nu dispar medicamentele tradiţionale

Directiva privind medicamentele pe bază de plante nu interzice medicamentele tradiţionale pe piaţa UE. Dimpotrivă, ea introduce o procedură de înregistrare mai uşoară, mai simplă şi mai puţin costisitoare decât pentru alte medicamente. În plus, ea a acordat producătorilor de medicamente tradiţionale pe bază de plante o perioadă de tranziţie excepţional de lungă, de 7 ani, pentru a-şi înregistra produsele. De asemenea, nu interzice vitaminele, suplimentele pe bază de minerale şi ceaiurile din plante şi nu interzice terapiile alternative şi terapeuţii care le practică, homeopatia, plantele medicinale sau cărţile despre acestea.
John Dalli, comisarul european responsabil cu politicile privind sănătatea şi consumatorii, a afirmat: „Am ajuns acum la capătul unei lungi perioade de tranziţie care a acordat producătorilor şi importatorilor de medicamente tradiţionale pe bază de plante timpul necesar pentru a demonstra că produsele care fac obiectul activităţii lor au un nivel acceptabil de siguranţă şi eficacitate. Pacienţii pot avea de acum încredere în medicamentele tradiţionale pe bază de plante pe care le cumpără în UE”.

Cum s-a ajuns la aceste măsuri

Directiva privind medicamentele pe bază de plante a fost adoptată de Parlamentul European şi Consiliu la data de 31 martie 2004. Ea a acordat producătorilor o perioadă de tranziţie excepţional de lungă, de 7 ani, pentru a-şi înregistra produsele tradiţionale pe bază de plante aflate deja pe piaţa UE în momentul intrării în vigoare a directivei.
Solicitanţii au avut la dispoziţie 7 ani pentru a solicita autorizaţia autorităţilor competente din statul membru sau statele membre unde doreau să-şi comercializeze produsul. Dacă până la 30 aprilie 2011 un medicament pe bază de plante nu este înregistrat sau autorizat, produsul respectiv nu poate să fie comercializat pe piaţa UE după 1 mai 2011, dar şi după această dată producătorii de medicamente tradiţionale pe bază de plante pot solicita în continuare înregistrarea pe baza procedurii de înregistrare simplificate.

Ce înseamnă „medicamente pe bază de plante”?

Unele plante conţin substanţe care pot fi utilizate în tratamentul bolilor. Medicamentele fabricate din aceste substanţe sunt cunoscute sub denumirea de „medicamente pe bază de plante”. Deşi conţin ingrediente naturale, unele dintre aceste produse pot fi dăunătoare pentru sănătate. Prin urmare, aceste produse sunt reglementate de legislaţia farmaceutică, al cărei obiectiv este protejarea sănătăţii publice prin garantarea siguranţei, eficacităţii şi calităţii medicamentelor.
Medicamentele „tradiţionale” pe bază de plante sunt un subgrup de medicamente pe bază de plante care se utilizează de cel puţin 30 de ani, inclusiv cel puţin 15 ani în UE, sunt destinate a fi utilizate fără supraveghere din partea unui medic practicant şi nu se administrează prin injecţie. Această categorie nu este limitată la medicamentele tradiţionale pe bază de plante de provenienţă europeană; ea include şi medicamentele utilizate în medicina tradiţională chineză şi ayurdevica. Directiva privind medicamentele pe bază de plante a actualizat directiva din 2001 privind codul comunitar pentru medicamentele de uz uman (Directiva 2001/83/CE) prin introducerea unei proceduri simplificate specifice medicamentelor tradiţionale pe bază de plante.

Teoria conspiraţiei: se doreşte scoaterea treptată a produselor naturiste de pe piaţă?

Mai multe Asociaţii şi ONG-uri care promovează alimentaţia naturistă şi medicină homeopată precum şi asociaţii religioase critică puternic noul Codecs Alimentarius, despre care spun că-şi propune să scoată de la libera comercializare toate produsele naturale şi fără efecte nocive. O mişcare similară s-a făcută simţită şi pe plan europeană, mai multe ONG-uri criticând puternic noua Directivă, despre care spun că tratează superficial piaţa medicamentelor "naturiste" în loc să reglementeze haosul din rândul medicamentelor nocive vândute prin lanţurile de farmacii.
Există voci, şi nu puţine, care spun că adevărata menire a acestui Cod este pur şi simplu să scoată în afara legii produsele naturale promovând organismele modificate genetic sau ale căror moduri de preparare sunt practic necunoscute şi să scoată de pe piaţă sau să facă inacesibilă procurarea vitaminelor, cu excepţia cele produse sub stricta lor supraveghere. Practic, un tsunami gigantic ameninţă tot ceea ce ar putea fi un potenţial concurent pentru industria farmaceutică. Boli precum cancerul, SIDA, maladiile cardio-vasculare, care ar putea fi tratate prin metode naturiste, vor fi lăsate în seama medicamentelor de sinteză, care şi-au dovedit, în majoritatea cazurilor, ineficienţa şi chiar periculozitatea. Totul, pentru a nu periclita uriaşele profituri ale industriei farmaceutice mondiale.

Articole înrudite