05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oamenii de ştiinţă au descoperit o supertulpină de salmonella originală din SUA, ce este foarte rezistentă la antibioticul ciprofloxacin, sau Cipro, ce este folosit deseori în cazul infecţiilor severe cu această bacterie. Bacteriologii se tem că această tulpină de salmonella ar putea să se răspândească rapid pe întreg globul, conform unui material publicat în Journal of Infectious Diseases, transmite Reuters.
Tulpina, botezată S. Kentucky, s-a răspândit deja în lume, existând deja aproximativ 500 de cazuri diagnosticate în Franţa, Danemarca, Anglia şi Þara Galilor, în perioada 2002 - 2008, conform acestui studiu.
Infecţiile cu salmonella constituie o serioasă problemă pentru sistemele medicale din numeroase ţări. Doar în America de Nord, în fiecare an, sunt diagnosticate aproximativ 1,7 milioane de cazuri de infecţii.
Infecţiile pot fi fatale în cazul persoanelor în vârstă şi/sau al celor cu sisteme imunitare slăbite
Deşi majoritatea infecţiilor cu salmonella produc doar nişte gastroenterite comune, ele pot fi fatale în cazul persoanelor în vârstă şi/sau al celor cu sisteme imunitare slăbite.
În cadrul studiului coordonat de Francois-Xavier Weill şi Simon Le Hello de la Institutul Pasteur din Paris, au fost evidenţiate 489 de cazuri de infectare cu această tuplină de salmonella din SUA şi Europa. Numărul cazurilor a crescut constant, an de an, de la 3 cazuri raportate în 2002 până la 174 de cazuri în 2008.
Primele infecţii cu S. Kentucky au fost contactate mai ales în Egipt, între 2002 şi 2005, dar din 2006 aceste infecţii au început să apară şi în alte părţi ale Africii şi în Orientul Mijlociu.
În cadrul studiului, autorii au reuşit să izoleze această tulpină bacteriană la puii şi curcanii din Etiopia, Maroc şi Nigeria, sugerând că un „important agent al transmiterii infecţiilor este carnea de pasăre”. În plus, folosirea uzuală a antibioticelor în procesul de creştere a păsărilor pentru carne din Nigeria şi Maroc „ar putea să contribuie la răspândirea rapidă” a acestei tulpini.


Articole înrudite