23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Obiceiuri dăunătoare pentru dantura ta
Obiceiuri dăunătoare pentru dantura ta
Gesturi care aparent sunt banale îţi pot distruge dantura treptat. Dacă obişnuieşti să îţi rozi unghiile când eşti stresat sau te foloseşti de dinţi pentru ruperea unor ambalaje, află că aceste obiceiuri sunt dăunătoare pentru dantura ta. Există o serie de gesturi pe care ar trebui să le eviţi ca să îţi menţii dinţii frumoşi.
Evită să mai bei sucuri acidulate!
Când sorbi sucuri şi ceaiuri reci sau când rozi resturile de gheaţă din pahar îţi poţi provoca fisuri la nivelul dinţilor, iar aceste fisuri se pot transforma în probleme mai mari în timp. Dacă simţi nevoia de a mesteca ceva, optează pentru un morcov: este mai sănătos, atât pentru dinţii tăi cât şi întregul organism.
De asemenea mestecarea boabelor de popcorn sau bomboanelor poate avea aceleaşi efecte asupra dinţilor. Expunerea îndelungată la băuturi acidulate şi dulci favorizează apariţia cariilor. Pentru a reduce efectele dăunătoare asupra dinţilor, foloseşte paiul.
Nu-ţi folosi dinţii ca să deschizi sticle!
Multe persoane îşi folosesc dinţii în diverse acţiuni care pot dăuna: pentru a deschide sticle, pentru a rupe ambalaje sau pentru a îndrepta dintele unei furculiţe. Folosirea danturii în astfel de activităţi poate avea un efect traumatizant asupra dinţilor, provocând fisuri şi chiar spărturi.
Scrâşnitul dinţilor
Acest obicei este foarte dăunător dinţilor şi poate fi provocat de stres şi anxietate. Poate fi însă şi o reacţie a corpului atunci când dinţii nu se aliniază şi nu sunt poziţionaţi corect. Frecatul dinţilor poate duce la tocirea smalţului, la expunerea dentinei, formându-se astfel o sensibilitate la nivelul acestora.
Stomatologul îţi poate recomanda să mergi la un psiholog sau să încerci diverse metode de relaxare. Îţi poate prescrie şi un medicamet pentru relaxarea muşchilor care să reducă spasmele maxilarului.
Alege o periuţă cu peri moi
Deşi mulţi oameni cred că perii trebuie să fie cât mai fermi pentru o curăţare bună, acest lucru este total fals, mai ales pentru adulţii cu o vârstă înaintată. Odată cu trecerea anilor, gingiile se retrag lăsând rădăcinile şi dinţii expuşi, fapt ce poate da sensibilitate.
Rădăcina dintelui este acoperită cu un strat numit cement care poate fi îndepărtat mult mai uşor decât smalţul. O periuţă tare poate îndepărta uşor acest cement şi poate irita gingiile.
Periajul corect al dinţilor
Specialiştii recomandă ca periajul dinţilor să se efectueze de cel puţin două ori pe zi, iar periuţa trebuie schimbată o dată la 3-4 luni. De asemenea, aţa dentară trebuie folosită zilnic. În cazul în care nu ştii dacă o utilizezi corect, cere-i medicului tău câteva sfaturi pentru folosirea acesteia. Nu uita nici de apa de gură pentru că folosirea acesteia poate reduce semnificativ numărul de bacterii care provoacă bolile gingivale.


Articole înrudite