07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 200 de cabaline şi bovine sacrificate la Tulcea, din cauza anemiei infecţioase şi a leucozei enzootice
Peste 200 de cabaline şi bovine sacrificate la Tulcea, din cauza anemiei infecţioase şi a leucozei enzootice

Peste 200 de cabaline şi bovine au fost sacrificate, de la începutul anului, din cauza anemiei infecţioase ecvine (AIE) şi a leucozei enzootice bovine (LEB) care au apărut la animalele din zona de terasă a judeţului Tulcea şi în Delta Dunării. Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitică Tuchilă, a declarat, pentru Agerpres, că răspândirea celor două boli este favorizată atât de sistemul de creştere a animalelor în stare de semi-libertate, practicat în Deltă, cât şi de numărul mare al insectelor hematofage, căpuşe, ţânţari şi tăuni.

"Programul naţional strategic multi-anual pentru LEB consideră zona de Deltă ca fiind infectată. Animalele pot pleca de aici doar în anumite condiţii, cu recoltare de sânge şi buletine de analiză. Dacă probele sunt pozitive, animalul este transportat la abator, iar dacă animalul este sănătos, el poate fi vândut. Pentru AIE se întâmplă acelaşi lucru", a menţionat Tuchilă. De la începutul anului, 10 cabaline şi 210 bovine au fost depistate cu cele două boli, potrivit sursei.

Anual, câteva zeci de cai şi câteva sute de bovine sunt sacrificate, din cauza celor două boli, iar statul acordă despăgubiri proprietarilor care deţin documente legale pentru animale. În anul 2016, de exemplu, potrivit DSVSA, de la bugetul statului s-au plătit despăgubiri de peste 550.000 de lei pentru animalele bolnave.


Articole înrudite