20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 75 de medalii în România pentru vinurile Moldovei
Peste 75 de medalii în România pentru vinurile Moldovei

Calitatea vinurilor din Republica Moldova este recunoscută la nivel internaţional şi reconfirmată cu ocazia fiecărui concurs de specialitate la care ţara participă, a anunţat Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV). Potrivit sursei citate, una dintre cele mai recente competiţii a fost International Wine Contest Bucharest (IWCB), care a avut loc în perioada 23 - 26 mai. Vinificatorii reuniţi sub brandul de ţară "Vinul Moldovei. O legendă vie", au câştigat 64 de medalii de aur şi 12 de argint. Acest rezultat reprezintă o nouă recunoaştere a calităţii vinurilor de peste Prut, dar şi crearea de noi oportunităţi de export în România, una dintre cele mai importante pieţe din punct de vedere strategic. "În anul 2018, România a fost una din principalele pieţe de desfacere a vinului de calitate produs în Moldova, înregistrând o creştere a exporturilor de 20.4% după valoare şi 10.8% după volum. În acest context, rezultatele obţinute la IWCB, la Bucureşti, una dintre cele mai importante competiţii din Estul Europei, ne bucură şi ne determină să dezvoltăm produse din ce în ce mai competitive şi compatibile cu gusturile cumpărătorilor din România, care în ultimii ani au devenit din ce în ce mai familiarizaţi cu vinurile din diferite regiuni cu Indicaţie Geografică Protejată din Moldova", a declarat directorul ONVV, Gheorghe Arpentin.
De asemenea, în luna mai, producătorii de vin din Moldova au avut rezultate excelente la Decanter World Wine Awards din Marea Britanie, unde au câştigat o medalie de platină pentru Chardonnay de la Vinăria Purcari, două de aur cu Saperavi de la Gitana Winery şi Viorica de la Kvint şi alte 15 medalii de argint şi 31 de bronz. Continuând tradiţia ultimilor trei ani, în care Moldova a reputat numeroase medalii la concursul Galicja Vitis, şi la această ediţie a competiţiei desfăşurată în Polonia s-au adăugat în portofoliul vast al vinificatorilor moldoveni încă 34 de noi medalii: 1 medalie Grand Gold, 26 de aur şi 7 de argint. Din punct de vedere al exporturilor, Polonia este o altă piaţă cheie pentru Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, fiind unul dintre principalii importatori de vin produs în Republica Moldova, alături de România. Concursul este unul complex, fiind organizat pe 8 categorii: vinuri albe, roze, roşii, spumante şi semi-spumante, vinuri albe din struguri roşii, vinuri albe realizate după tehnologii speciale, vinuri natural-dulci şi vinuri licoroase. Învingătorii pe categorii au fost: Nis-Struguraş la "Spumante", Vinăria Purcari la categoria "Vin roşu sec" şi Vinuri Ialoveni la "Licoroase". De altfel, Negru de Purcari este marele câştigător al concursului, cu medalia Grand Gold.
O altă competiţie la care ONVV a participat cu brandul de ţară "Vinul Moldovei. O legendă vie" a fost concursul Mondial de Bruxelles, unde Republica Moldova a prezentat 143 de mostre de la 30 de crame şi a câştigat 36 de medalii: 10 de aur, 25 de argint şi o medalie Grand Gold reputată de Taraboste Roşu de la Chateau Vartely. O parte dintre cramele care au câştigat medalii în cadrul competiţiilor mondiale de renume se găsesc şi în România în cadrul magazinelor de specialitate şi retail: Bravo Wine, Castel Mimi, Radacini Winery, Cricova, DK Intertrade, Doina Vin, Fautor, Migdal-P, CVC Mileştii Mici, Tomai-Vinex, Vinăria Bostavan, Vinăria Purcari, Vinăria DAC, Vinăria Hânceşti, Gitana Winery, Vinia Traian, Vinuri de Comrat, Wine International Project, Chateau Vartely, Alianţa-Vin, Suvorov Vin, Kazayak, iar reprezentanţii ONVV susţin că, în curând, numărul acestora va creşte.


Articole înrudite