14 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Plan de măsuri pentru pesta porcină, aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
Plan de măsuri pentru pesta porcină, aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în această dimineaţă şi a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploataţiile din localitatea Vameş, comuna Piscu.
"În urma confirmării, pe 29 august 2018, a prezenţei virusului pestei porcine africane de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, gospodăriile din localitatea Vameş au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. Centrul Local de Combatere a Bolilor Galaţi a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, sacrificarea porcilor din exploataţiile aflate pe raza localităţii Vameş, imediat după confirmarea suspiciunii, prin metoda uciderii preventive şi ecarisarea carcaselor.
Ca urmare a confirmării prezenţei virusului pestei porcine, s-a instaurat o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităţii Vameş, şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include include zona de protecţie, pe raza localităţilor Piscu, Nămoloasa Sat, Tudor Vladimirescu, Hanu Conachi, Mânăstire Vladimireşti, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Izvoarele, Schela, Independenţa şi Corbu Vechi (judeţul Brăila). În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt suspuse supravegherii clinice de către medicii veterinari etc. Conform prevederilor H.G. 1214/2009 modificată şi completată prin HG 484/2018, proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri", se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului judeţul Galaţi.


Articole înrudite