03 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poţi slăbi mâncând
Poţi slăbi mâncând
Standardele de frumuseţe impun siluete silfide, aşa că tot mai multe doamne devin preocupate în mod deosebit de kilogramele în plus. Cea mai la îndemână soluţie pentru a slăbi este considerată a fi infometarea, însă specialiştii atrag atenţia că infometarea lipseşte organismul de nutrienţii necesari bunei funcţionari, ceea ce în timp duce la boală.
"Poţi slăbi mâncând", subliniază nutriţionistul Gabriela Man. "Trebuie să ne alimentăm de 4 sau 5 ori pe zi pentru a permite pancreasului să secrete insulina fracţionat. Dacă lăsăm mai mult de patru ore fără să băgăm ceva în gură şi începe să ne chinuiască foamea, iar când vom începe să ne hrănim, se va secreta mai multă insulină ca de obicei. În plus, când ne infometăm, organismul percepe acest gest ca pe o ameninţare şi intră în stare de conservare a energiei: corpul aşteaptă prima ocazie ca să îşi creeze depozite de rezervă (la prima masă servită încearcă să depoziteze) şi celulele grase îşi activează mecanisme care împiedică arderea grăsimilor pe care le stochează", adăugă Gabriela Man.
Alimentaţie echilibrată
Potrivit specialiştilor, alimentele consumate pe durata întregii zile ar trebui să asigure următoarele proporţii din principalele categorii de nutrienţi: proteine (15%), glucide (55%) şi grăsimi (30%). Din păcate, până acum ceva timp grăsimile erau considerate nocive pentru sănătate şi erau eliminate complet din ceea ce se înţelegea prin alimentaţie sănătoasă. "O dietă complet lipsită de grăsimi este extrem de dăunătoare pentru organism, pentru o persoană sănătoasă se recomandă ca grăsimile să reprezinte circa 30% din aportul caloric zilnic. Nu trebuie să eliminăm grăsimile din alimentaţie, trebuie doar să selectăm cu atenţie aportul de grăsimi în funcţie de efectele lor asupra organismului", subliniază Gabriela Man.
Trebuie să avem în vedere că există grăsimi rele (săturate şi trans) şi grăsimi bune (nesaturate). Recomandările instituţiilor internaţionale sunt ca, pe cât posibil, să încercăm să înlocuim grăsimile rele cu cele bune. Surse de grăsimi bune sunt: uleiurile vegetale (de in, de răpită, de floarea soarelui), margarinele de nouă generaţie, fructele oleaginoase (nucile, alunele, migdalele, fisticul) şi peştele (precum somonul, macroul, sardinele). Surse de grăsimi rele: carnea grasă de porc, carnea grasă de vită, carnea de oaie, lactatele grase precum untul şi smântâna.
Surse bune de Omega 3 şi Omega 6 sunt şi acele tipuri de făinuri şi paste concepute special pentru cei preocupaţi de pierderea în greutate.
Este important de subliniat că putem slăbi doar prin schimbarea obiceiurilor alimentare, însă nu există regim pe lumea aceasta care să ne ajute şi la tonifierea musculară. Dacă dorim o siluetă mai frumos conturată, mai fermă, atunci asocierea sportului este obligatorie.


Articole înrudite