01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăvara, anotimpul alergiilor
Primăvara, anotimpul alergiilor
Odată cu încălzirea vremii şi venirea primăverii apar şi alergiile aşa numite de primăvară. Pot fi cauzate de polenul florilor, de praf, de puful plopilor... într-un cuvânt, de orice tip de alergen care se întâlneşte mai ales primăvara. Simptomele alergiilor sunt strănutul, ochii roşii, nasul înfundat sau dureri de cap. Ele sunt de obicei manifestări sugestive ale alergiilor de primavară. Medicii spun că alergiile sunt afecţiuni extrem de variate, determinate de un răspuns exagerat al sistemului imunitar când organismul vine în contact cu subsţante numite alergene. Alergiile sunt strans legate de sensibilitatea organismului, de aceea nu toate persoanele au simptome pentru un anumit alergen.
„Primăvara este cunoscută pentru faptul că este un anotimp al alergiilor, care reprezintă o exagerare a organismului la un anumit alergen. De multe ori aceste alergii sunt atât de periculoase că pot pune viaţa în pericol. Chiar acum avem în secţie o doamnă de vârstă medie care a sosit în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţă, în stare de şoc anafilactic. A fost stabilizată şi acum e în Reanimare. Are două mari pete roşii pe corp dar nu ştie de la ce a făcut alergia deoarece e alergică doar la penicilină, dar de multă vreme nu a mai avut acces la această substanţă. Puful de plopi, de exemplu, este la Galaţi un potenţial alergen”, a declarat dr. Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.
Semnele de alergie variază de la caz la caz ca formă de manifestare şi intensitate, dar de regulă cuprind strănutul, nasul înfundat, tusea, lăcrimarea, ochii roşii, mâncărimea ochilor şi a pielii, apariţia de pete roşii pe tegument, oboseală, însă nu de puţine ori pot căpăta aspecte mai severe, precum îngreunarea respiraţiei, senzatie de sufocare, chiar precipitarea unor crize de astm sau şoc anafilactic, acesta din urma punând în pericol viaţa persoanei, datorită modificărilor cardiovasculare pe care le produce, hipotensiune, stop cardiac.

Articole înrudite