30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Galaţi, Colegiul Tehnic Radu Negru Galaţi şi Clubul Sportiv Şah Club Galaţi organizează în perioada 1-4 decembrie 2011, în Galaţi, Cupa Moş Nicolae, ediţia a II-a. Competiţia va fi structurată pe 3 turnee, astfel: Turneu A open fide seniori + juniori, Turneu B juniori sub 12 ani, născuţi după 01.01.1999, Turneu C juniori sub 8 ani, născuţi după 01.01.2005. Despre acest eveniment am stat de vorbă cu Lucian Jugaru, jucător de şah, arbitru de şah şi responsabil Relaţii Publice în cadrul clubului.
Reporter: Ce aduce nou cea de-a doua ediţie a Cupei Moş Nicolae?
Lucian Jugaru: Mai multe premii şi, sperăm, mai mulţi participanţi. Cel puţin la turneele sub doisprezece şi sub opt ani, fiecare copil va primi câte un cadou de Moş Nicolae (dulciuri).
R: Vorbiţi-ne, vă rog, despre procedura de înscriere şi despre participanţii care s-au înscris deja. Din ce zonă provin cei mai mulţi şahişti, la ce categorie de vârstă este concurenţa cea mai mare?
LJ: Concursul este deschis tuturor iubitorilor de şah, indiferent de vârstă, sex, naţionalitate etc. Cel mai tânăr participant la concursurile noastre de până acum are patru ani, iar cel mai vârstnic a împlinit 76 de ani. Înscrieri se pot face inclusiv în ziua concursului la fostul Liceu Traian (joi, 1 decembrie, ora 16,00 - pentru turneul peste 12 ani, respectiv vineri, 2 decembrie, ora 15,00 - pentru turneele de copii sub 12 ani). Fiind vorba de turnee oficiale, omologate la F.R.Şah şi FIDE (n.r.- federaţia internaţională), jucătorii trebuie să fie legitimaţi. Cei care nu sunt legitimaţi la un club, se pot legitima chiar la startul concursului (vor avea nevoie doar de 2 poze tip buletin şi achitarea taxei de legitimare către federaţie). Şi-au anunţat participarea sportivii (probabil vor fi peste 100) de la toate cluburile din Galaţi şi Brăila, precum şi iubitori ai şahului din capitală şi din judeţele Tulcea, Vrancea şi Iaşi. Competiţia este structurată pe trei turnee, astfel: peste 12 ani, sub 12 ani, respectiv sub 8 ani. Cei mai mulţi participanţi vor fi, probabil, la categoria de vârstă sub 8 ani.
R: Clubul de Şah din Galaţi a fost înfiinţat în anul 2009. Care a fost feedback-ul pe care l-aţi avut de atunci şi până în momentul de faţă de la împătimiţii de şah?
LJ: Imediat după înfiinţarea clubului nostru, majoritatea şahiştilor seniori din oraş s-au transferat la noi, astăzi clubul având legitimaţi 27 de seniori şi 29 de copii. Am reuşit să-i readucem acasă pe Maestrul Internaţional Cârmaciu Cătălin şi Maestrul Gilea Lucian (cei doi au şi câştigat anul acesta câteva turnee în ţară), care erau legitimaţi la cluburi din alte oraşe, şi să reactivăm sportivi care nu mai jucau de câţiva ani în competiţii oficiale. Peste 40 de jucători ai clubului nostru şi în jur de 100 cu tot cu cei de la alte cluburi au participat în turnee în Galaţi, clubul nostru fiind, din păcate, singurul care a organizat competiţii omologate în Galaţi în ultimii 4 ani: 5 turnee omologate FIDE de seniori (număr record de participanţi - 60), 10 turnee omologate FRŞah de juniori (număr record de participanţi - 51) şi 12 turnee de şah activ doar în ultimul an. Avem, de asemenea, o strânsă colaborare cu mai multe cluburi din judeţele învecinate (Brăila, Vrancea şi Tulcea) pentru schimburi de experienţă, meciuri de pregătire şi antrenamente comune pentru creşterea performanţei, în special la nivel de copii.
R: Ce proiecte doriţi să puneţi în practică în continuare la Club?
LJ: Calendarul anului viitor va arăta aproape la fel ca şi cel de anul acesta, cu numeroase turnee oficiale organizate în Galaţi, atât pentru seniori (sperăm să nu mai fim singurii organizatori), cât şi pentru copii. Ne propunem să obţinem performanţe cel puţin la fel de bune ca anul acesta la toate nivelurile (rămânerea în Divizia A la seniori şi performanţe cât mai bune la copii şi juniori), precum şi creşterea numărului de sportivi legitimaţi. Principalul nostru proiect este introducerea şahului ca disciplină opţională în şcoli. Avem un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Galaţi, în baza căruia instructorii noştri predau deja şah în cinci şcoli şi sperăm să creştem numărul şcolilor în care se poate învăţa şah.
R: Numiţi, vă rog, arbitrii care timp de 4 zile vor avea de ales cei mai buni şahişti.
LJ: Directorul Concursului Cupa Moş Nicolae este Adrian Ion Smărăndoiu (vicepreşedintele Consiliului Director al Clubului), iar eu voi arbitra. Maestrul Lucian Gilea (preşedintele Şah Club Galaţi), cel care arbitra până acum în turneele noastre, va fi plecat în Spania pentru a juca un puternic turneu de şah la Benidorm.
R: Care este cea mai mare realizare a Clubului de Şah Galaţi de până acum?
LJ: În doar doi ani de la înfiinţare, clubul nostru a obţinut deja mai multe performanţe notabile, multe dintre ele fără precedent în istoria şahului gălăţean, cele mai importante fiind performanţele  obţinute la echipe: două medalii de aur la Campionatele Naţionale de Şah Clasic şi Activ şi argintul la blitz cu echipa de copii sub 8 ani (fără precedent în istoria şahului gălăţean) în formula Dragoş Coticeru, Alex Cosmin Codreanu Laurenţiu Sarighioleanu; două medalii de bronz la Campionatele Naţionale de Şah Clasic şi Activ cu echipa de juniori sub 18 ani (fără precedent în istoria şahului gălăţean) în formula Robert Daniel Pisu, Dragoş Daniel Martian şi Alexandru Axente; sportivii noştri au câştigat patru turnee în ţară, au terminat de cinci ori pe locul al doilea, de trei ori pe podium, în timp ce juniorii s-au clasat de şapte ori pe primul loc. Şi, nu în ultimul rând, tot la capitolul realizări, amintesc promovarea în Divizia A cu echipa de seniori.


Articole înrudite