12 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Programul „lapte praf gratuit”, blocat a doua oară
Programul „lapte praf gratuit”, blocat a doua oară
După ce de la sfârşitul anului trecut au apărut probleme cu distributia laptelui praf, programul fiind reluat în primele luni ale anului, din martie şi a apărut un nou blocaj. Totul porneşte de la schimbarea modalităţii de achiziţionare a acestui produs. Dacă până anul trecut Ministerul Sănătăţii a cumpărat acest lapte praf şi apoi l-a distribuit, cu întârzierile de rigoare, din 2011 achiziţia ar trebui să se facă direct prin autorităţile sanitare din teritoriu. „Am primit 110.000 mii lei pentru a achiziţiona lapte praf necesar copiilor din judeţul Galaţi. Urmează să demarăm procedurile de achiziţie. Din păcate, încă din martie şi până acum programul de distribuţie al laptelul praf către populaţie este nefuncţional. Sperăm să îl repunem în funcţiune cât mai repede”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSp) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Din 1.000 de bebeluşi beneficiari de lapte gratuit, 600 rămân pe dinafară

Nu doar modalitatea de achiziţionare a laptelui praf gratuit pentru copiii până la 1 an, cu probleme, s-a schimbat, ci şi criteriile de acordare a acestuia. „Pe baza noilor criterii, circa 60% din actualii beneficiari nu vor mai îndeplini condiţiile necesare intrării în program. Anul trecut cam 1.000 de copii cu vârsta 0-1 an au beneficiat de acest program”, a mai spus director DSP.

Doctorul, forţat să nu mai dea laptele dacă bebeluşul a luat în greutate

Unele dintre criteriile de acordare a laptelul praf gratuit sunt însă pur şi simplu bizare şi îi lasă mască şi pe medici. De exemplu, o categorie de bebeluşi care primesc lapte praf gratuit estet cea a copiilor care au greutate sub limită. În situaţia în care li se dă lapte praf gratuit, logic este ca aceşti copii să ia în greutate şi să ajungă la greutatea normală. În acel moment, dacă se respectă ad-literam legea, atunci medicul ar trebui să opreasca acordarea de lapte praf gratuit acelui copil. Numai că, în lipsa tratamentului, copilul iar va scădea sub greutatea normală. „Medical vorbind, trebuie în acest caz continuată acordarea de lapte praf gratuit acelui copil, dar, e adevărat, criteriul acesta este oarecum ambiguu”, a mai precizat Valentin Boldea.


Articole înrudite