Regalul Perseidelor în noaptea de 12 spre 13 august

 
Miercuri, 12 August 2015 00:00
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În luna august se poate vedea curentul de meteori Perseide. Acesta este cel mai celebru curent de meteori pentru că produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.  Maximul curentului Perseide va avea loc în noaptea de 12 spre 13 august după ora 22, ora României. În această perioadă se vor observa cei mai mulţi meteori. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Luna se va afla într-o fază care nu va deranja observaţiile.
Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cele mai cunoscute pentru că apar în perioada concediilor şi a vacanţelor, perioadă din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.
Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de orice sursă de lumină. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun loc de observare  a cerului este un loc situat la ţară sau la munte, însă şi un loc situat la marginea oraşelor mari este bun. Cei care aleg să observe fenomenul din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră, în timp ce din oraşe vor vedea 10 - 20 de meteori pe oră.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu