02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârsta între 15 şi 44 de ani, statisticile indicând peste 40.000 de femei cu acest diagnostic. În fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din toată Europa primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi în jur de 28.000 de femei mor din această cauză. Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolaou pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta această boală.
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, organizată în perioada 23-29 ianuarie de Asociaţia Europeană pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA), s-a axat anul acesta pe parteneriatul între toţi reprezentanţii domeniului sănătăţii şi cei ai societăţii civile, cu scopul de a creşte gradul de educare al femeilor în privinţa efectelor dezastruoase ale cancerului de col uterin. Aflat la a cincea ediţie, evenimentul a pus accent în acest an pe conceptul de prevenţie, având în vedere faptul că există instrumente - vaccinarea şi controlul regulat - care pot reduce semnificativ riscul apariţiei acestei boli.
O statistică extrem de îngrijorătoare arată că 53% dintre femeile intervievate în cadrul unui studiu (realizat de Gfk şi dat publicităţii în 2009) nu cunosc nicio metodă de prevenire a acestui tip de cancer. Multe din ele suferă fizic şi emoţional, împreună cu cei dragi lor, deoarece sunt supuse investigaţiilor, terapiei, alterării modului de viaţă. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicaţii fiind aceea că diagnosticul se pune abia în stadiile tardive ale bolii.
Prevenirea primară a acestor cazuri se poate face prin vaccinare, prin care pot fi eliminate cauzele care determină cancerul de col uterin - infecţia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice. Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testare periodică Babeş-Papanicolaou, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%.

Articole înrudite