18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
”Scrumbia de Dunăre afumată” devine al cincilea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană
”Scrumbia de Dunăre afumată” devine al cincilea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat, pe data de 03 decembrie 2018, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul ”Scrumbie de Dunăre afumată” (IGP). România avea până la această dată patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene: Magiun de prune Topoloveni - Indicaţie Geografică Protejată (2011), Salam de Sibiu - Indicaţie Geografică Protejată (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei - Indicaţie Geografică Protejată (2017) şi Telemea de Ibăneşti Denumire de Origine Protejată (2016), la care se adaugă, începând de luni, 03 decembrie, încă un produs protejat la nivel european, respectiv Scrumbia de Dunăre afumată - Indicaţie Geografică Protejată.

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecţiei europene pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea.

Scrumbia de Dunăre este un peşte sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre, pentru reproducere şi nu se hrăneşte pe tot traseul dus-întors. Specia nu poate fi crescută în acvacultură şi este capturată numai în cursul migraţiei pe Dunăre. Scrumbia utilizată ca materie primă pentru Scrumbia de Dunăre afumată este pescuită în mod tradiţional numai pe Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră până la Cotul Pisicii. Caracteristicile produsului Scrumbie de Dunăre afumată sunt legate de aria geografică în care se produce, prin metodă specifică zonei şi prin reputaţie.

Scrumbia de Dunăre afumată este prelucrată sub formă întreagă, în greutate de minim 250 de grame şi maxim 400 de grame, cu dimensiuni între minim 25 cm şi maxim 30 cm, sărată şi afumată la rece după o metodă din vechime specifică ariei geografice definite. Peştii afumaţi sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare, uniformă pe toată suprafaţa, cu textură suculentă, gust de peşte afumat, uşor sărat, consistenţă onctuoasă.

Toate etapele procesului de producţie pentru obţinerea produsului Scrumbie de Dunăre afumată se desfăşoară în aria geografică delimitată.

Proprietăţile calitative menţionate, în combinaţie cu vechimea reputaţiei Scrumbiei de Dunăre afumate în gastronomia din aria geografică delimitată, fac ca această specialitate gastronomică să fie apreciată de consumatori, cu un renume strâns asociat cu regiunea. Peste 100 de ani de producţie şi comercializare în aria geografică au contribuit la reputaţia produsului.


Articole înrudite