21 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Shhaideh le-a prezentat primarilor reforma administraţiei publice
Shhaideh le-a prezentat primarilor reforma administraţiei publice

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh împreună cu Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor Publice, şi Adrian Ionuţ Gâdea, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), s-au aflat, joi, la Galaţi, unde s-au întâlnit cu primarii din judeţ, pentru a le prezenta stadiul şi perspectivele implementării programului de guvernare şi al programelor gestionate de MDRAPFE.
Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a precizat că le-a prezentat primarilor priorităţile MDRAPFE, respectiv asigurarea celor 10 servicii de bază în special în mediul rural, de la sănătate, educaţie, până la cultură şi salubrizare. Totodată, edililor li s-a prezentat programul modernizarea satului românesc, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh le-a mai prezentat primarilor şi viziunea Guvernului privind absorbţia fondurilor europene dar şi reforma administraţiei publice – codul administrativ, cu referiri la statutul funcţionarului public, legea prefectului etc.
Referindu-se la legea funcţionarului public, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a explicat de ce este important să se modifice legea în sensul în care funcţionarul public să nu mai fie suspendat din funcţie dacă este cercetat, aşa cum se întâmplă acum, suspendarea urmând să se facă doar după condamnarea acestuia. Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, joi, la Galaţi, referitor la proiectul de modificare a legii statutului funcţionarilor publici, că principiul transparenţei nu dispare, adăugând că proiectul conţine prevederi punctuale la speţe din practică.
„Nu dispare niciun principiu. Există în momentul de faţă proiectul de act normativ în dezbatere, se primesc propuneri, observaţii, dezbateri cu toate grupurile interesate cu privire la statutul funcţionarului public”, a afirmat Sevil Shhaideh, întrebată dacă era nevoie ca în noul proiect de modificare a legii statutului funcţionarilor publice să se stipulueze că un functionar poate fi suspendat doar dacă are o decizie definitivă de condamnare cu executare şi dacă dispare principiul transparenţei.
Ea a adăugat că noul proiect s-a făcut în baza unei strategii a funcţiei publice, adoptată de Guvernul anterior. „Legea nouă este în baza unei strategii a funcţiei publice, adoptată de guvernul anterior, ca o condiţionalitate ex-ante impusă de Comisia Europeană în vederea accesării Fondului Social European - FSE pentru programul operaţional creşterea capacităţii administrative. După cum bine ştiţi statutul funcţionarului public a fost condiţia iq-ului comunitar în 2007. Din 2007 şi până în 2017, sunt totuşi zece ani, şi din aceste considerente în conformitate cu aceastră strategie s-au impus elemente de flexibilizare, de modificare a acestui statut”, a afirmat Shaidehh.
Ea a mai spus despre noul proiect de lege că se referă punctual la speţe din practică şi dă posibilitatea ca un funcţionar care este suspicionat de a o anumită acţiune ilegală să fie mutat într-un alt departament care nu are legatură cu activitatea pentru care e anchetat. „Punctual se referă la speţe din practică. După cum bine ştiţi astăzi în momentul în care un funcţionar public este într-o măsură judiciară, el este automat suspendat din serviciu. În măsura în care aceste acţiuni judiciare au condus într-un final la închiderea urmăriri penale, deci la exonerarea funcţionarului de orice vină, am asistat totuşi la o perioada lungă de timp; de obicei aceste acţiuni nu se finalizează în două saptamani sau într-o lună, pot fi un an-doi ani, în care functionarul public a fost suspendat, nu a primit salariu şi atunci am considerat că se impune suspendarea acestuia din funcţie. Suspendarea presupune să nu mai aibă salariu şi altă activitate, în momentul în care există această decizie definitivă. Dacă analizaţi aceste măsuri pentru că mai sunt cateva articole care detaliază partea de acţiune în situaţii de acest tip, avem inclusiv posibilitatea dacă functionarul este suspicionat de o anumită acţiune ilegală, într-un anumit departament, deci până la soluţionare el să fie mutat într-un alt departament, în instituţie, dar care nu are legătură cu activitatea pentru care dânsul este anchetat”, a mai spus Sevil Shhaideh.


Articole înrudite