11 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Titanic", puntea dintre satiră şi meditaţie
"Titanic", puntea dintre satiră şi meditaţie
Galeria de Artă "Nicolae Mantu" Galaţi găzduieşte pentru o lună expoziţia de caricatură intitulată "Titanic", aparţinând artistului plastic Florian Doru Crihană. Artistul a debutat în caricatură în anul 1985, fiind autorul multor expoziţii personale. Mariana Cocoş Tomozei, critic de artă, a subliniat: "Aş spune că, între două expoziţii personale organizate la Galeriile de Artă, Florian Doru Crihană are foarte dese incursiuni din străinătate, aşa cum s-a întâmplat în vara aceasta în Polonia, unde a fost invitat de Fundaţia Satyricon şi a deschis expoziţia personală "Veneţia". Nu este nici pe departe prima dată când merge în Polonia, a fost foarte des invitat de Fundaţia Satyricon, are şi foarte multe premii obţinute în această direcţie". Tema aleasă, "Titanic", este o temă atât de des întâlnită în jurnalism, teatru, film, încât recunoaşte criticul de artă, i-a trecut prin minte fireasca întrebare "Ce mai putem extrage pe marginea acestei teme atât de des amintită în toate domeniile?". Pentru Florian Doru Crihană această temă a fost privită ca o provocare şi chiar dacă mulţi s-au ocupat de ea, nu s-a sfiit să o abordeze, împletind satira cu meditaţia. "Arta satirică trebuie să exprime întotdeauna o spontaneitate ca să angreneze într-un râs firesc şi tot ce este calculat este moartea râsului. Trebuie cultivată această spontaneiate dar adevărul este că se bazează pe multă documentaţie şi elemente foarte precise vizuale, de conjunctură, pe care se clădeşte apoi însă imaginaţia artistului".
Expoziţia, în ansamblu, lasă impresia privitorului că urmăreşte un film de animaţie, are cursivitate, unitate, este ca o suită cinematografică. Sunt abordate atât interioare fastuoase, cât şi exterioare, dar şi imaginile clasice, comportamentele umane. „Este oare firesc să abordăm din punctul acesta de vedere al umorului un dezastru uman?”, se întreabă criticul de artă. Deşi pare, nu este o abordare facilă, nu este un umor derizoriu, ci este o abordare cu mai multe faţete. După ce ne amuzăm de fiecare lucrare în parte avem şi această senzaţie că pătrundem într-o zonă mai adâncă. Ideea ce se regăseşte printre rânduri în cadrul suitei de lucrări expuse pe simezele galeriei este că, în spatele tehnicii avansate, confortului dorit permanent de om, sunt multe pericole ascunse.
Artistul şi-a lansat expoziţia, cu puţin timp în urmă, pe internet, vrând să vadă cum este primită această temă: "Realizarea expoziţiei a durat un an dar am prevăzut să o închei cu două luni înainte de vernisaj pentru a face un experiment pe internet, care mi-a adus 3.000 de vizitatori şi 50 de comentarii din partea artiştilor, în special. Acest lucru mi-a dat mai mult curaj să apar în faţa dumneavoastră. Fiind o temă inedită, nici eu nu am fost sigur că este o temă ce merită atacată".
În luna octombrie, expoziţia va ajunge în Belgia. Săptămâna viitoare va fi publicat un interviu de peste cinci pagini, cu artistul gălăţean, în revista Epsilon (Atena, Grecia).


Articole înrudite