26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Trei milioane de euro pentru resuscitarea mediului rural gălăţean
Trei milioane de euro pentru resuscitarea mediului rural gălăţean
Grupul de Acţiune Locală „Lunca Joasă a Siretului” a fost declarat câştigător al procesului de selecţie a Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) organizat de către Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Grupului de Acţiune Locală „Lunca Joasă a Siretului” i se alocă, astfel, o finanţare nerambursabilă în valoare de 2.850.000 euro, sumă ce va fi distribuită în proiecte către beneficiarii finali (instituţii publice, persoane juridice din sectorul privat) în valoare individuală de maxim 200.000 euro, finanţare nerambursabilă.
Sub forma unei ONG ce va fi înfiinţat juridic după aprobarea finanţării, Grupul de Acţiune Locală este responsabil pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală, implementarea acesteia şi pentru selecţia proiectelor, care sunt parteneriate public-private. „Avem acum la dispoziţie 30 de zile pentru a înfiinţa juridic asociaţia prin care se vor accesa banii. Sediul GAL a fost stabilit, prin votul partenerilor, în comuna Braniştea, în localul fostei primării”, a declarat consilierul judeţean Dorin Butunoiu, iniţiator şi reprezentant legal.
Partenerii Grupului de Acţiune Locală „Lunca Joasă a Siretului” sunt primăriile comunelor Lieşti, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Braniştea, Şendreni, Schela, Slobozia Conachi, Smârdan (din judeţul Galaţi) şi comunei Siliştea (din judeţul Brăila). Acestora li se alătură trei ONG-uri (Asociaţia pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă, Asociaţia „Inimă şi suflet”, Asociaţia Prosilva Lieşti), dar şi mai mulţi parteneri privaţi.
Strategia de dezvoltare locală a Grupului de Acţiune Locală „Lunca Joasă a Siretului” se bazează pe câteva priorităţi de dezvoltare care includ temele prevăzute  pentru a fi dezvoltate în cadrul cooperării: turism fluvial şi peisaje având ca element principal apa, ecoturism şi agroturism în spaţii natural protejate, valorificarea produselor locale, stimularea creării de firme şi a spiritului întreprinzător, dar şi arta rupestră şi patrimoniul cultural.
Programul LEADER este dedicat spaţiului rural românesc (care se confruntă cu numeroase carenţe) şi vizează economia rurală, potenţialul demografic, sănătatea, şcoala, cultura etc. GAL reprezintă de fapt interlocutorii populaţiei din teritoriile respective în vederea îmbunătăţirii mediului şi spaţiului rural, a creşterii calităţii vieţii, diversificării activităţilor economice din spaţiul rural.


Articole înrudite