03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Regiunile creierului în care se formează emoţiile şi stările de anxietate sunt hiperactive la persoanele care trăiesc în mediul urban, conform unui nou studiu, informează cotidianul britanic The Guardian.
Acest studiu realizat pe baza analizării imaginilor creierului, evidenţiază diferenţele dintre creierul persoanelor care trăiesc la oraş şi cel al persoanelor care trăiesc în mediul rural. Conform studiului, două regiuni ale creierului ce sunt implicate în formarea emoţiilor şi declanşarea stărilor de anxietate sunt hiperactive la orăşeni şi pot influenţa determinant ratele crescute de afecţiuni psihice întâlnite în zonele urbane.
Alte studii în acelaşi domeniu au indicat faptul că persoanele din mediul urban întâmpină un risc cu 21% mai crescut de a suferi de tulburări legate de anxietate şi respectiv un risc cu 39% mai ridicat de a experimenta dese schimbări de dispoziţie, elemente ce definesc instabilitatea emoţională. Mai mult decât atât, incidenţa schizofreniei este de două ori mai mare la oamenii născuţi şi crescuţi în mediul urban, prin comparaţie cu provincialii.
În noul studiu, Prof. Andreas Meyer-Lindenberg de la Universitatea Heidelberg din Germania a scanat creierul a peste 50 de voluntari sănătoşi, care trăiesc fie în oraşe mari, fie în mici localităţi rurale, în timp ce le cerea să rezolve mental nişte exerciţii aritmetice mai dificile. Acest experiment este conceput pentru a-i face pe voluntari să resimtă anxietate cu privire la propriile capacităţi şi abilităţi mentale.
Rezultatele studiului, publicate în revista Nature, au indicat faptul că regiunea denumită amigdala, în cazul celor din mediul urban, devenea des hiperactivă în situaţiile stresante. "Ştim cu ce se ocupă amigdala. Este vorba de un senzor de pericol al creierului şi din acest motiv este legată de stările de anxietate şi de depresie", explică Prof. Meyer-Lindenberg.
O altă regiune denumită cortexul cingulat este de asemenea hiperactivă la orăşeni. "Ştim de asemenea că această regiune (cortexul cingulat) este importantă pentru controlul emoţiei şi pentru relaţionarea la un mediu advers", a mai adăugat el. Această hiperactivitate observată în aceste două regiuni ale creierului poate sta la baza unor boli psihice, concluzionează el.
Acest studiu ar putea fi cu atât mai relevant cu cât, conform unor analize sociologice, până în anul 2050 aproximativ 70% din populaţia lumii va trăi în aglomerări urbane.


Articole înrudite