28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
78 de produse pentru protecţie solară conţin benzen (II)
78 de produse pentru protecţie solară conţin benzen (II)

Având în vedere descoperirea benzenului în produsele de protecţie solară, Valisure a solicitat FDA să retragă cele 78 de produse şi să efectueze propria investigaţie cu privire la fabricarea acestora. O listă completă a produselor de protecţie solară cu benzen poate fi găsită în această solicitare. Aproape toate din cele 14 produse de protecţie solară cu niveluri de benzen de peste 2 ppm erau spray-uri; dar substanţa chimică a apărut şi în loţiuni şi geluri anti-arsuri solare.
Deşi FDA susţine că benzenul nu ar trebui utilizat la fabricarea medicamentelor, agenţia nu precizează o limită specifică pentru medicamente precum protecţia solară (FDA reglementează protecţia solară ca medicament fără prescripţie medicală). Limita de 2 ppm se aplică numai ''circumstanţelor speciale'' subliniate de agenţie. Deci, Valisure solicită, de asemenea, FDA să stabilească o limită pentru nivelurile de benzen în produsele pentru protecţia solară şi alte produse medicamentoase în situaţii standard şi să stabilească o limită pentru expunere la soare într-o singură zi.
Deoarece benzenul nu a fost detectat în majoritatea produselor de protecţie solară testate de Valisure, compania susţine că utilizarea benzenului în produsele de protecţie solară nu este ''inevitabilă'' şi că nu ar trebui permisă niciun fel de cantitate detectabilă din această substanţă chimică în aceste produse.
"Este esenţial ca agenţiile de reglementare să abordeze contaminarea cu benzen în protecţia solară ... astfel încât toate persoanele să se simtă în siguranţă folosind produse de protecţie solară", a declarat dr. Christopher Bunick, profesor asociat de dermatologie la Universitatea Yale.
Într-o declaraţie pentru Live Science, FDA a menţionat că reexaminează solicitarea. "FDA tratează serios orice problemă de siguranţă în legătură cu produsele pe care le reglementăm, inclusiv cele pentru protecţia solară. În timp ce agenţia evaluează petiţia depusă de cetăţeni, vom continua să monitorizăm piaţa produselor de protecţie solară şi eforturile de producţie pentru a asigura disponibilitatea unor produse sigure pentru consumatorii americani", se precizează în declaraţie.
Constatările nu înseamnă că oamenii ar trebui să nu mai folosească produse de protecţie solară, care pot ajuta la prevenirea cancerului de piele, a spus dr. Christopher Bunick.
"Multe produse de protecţie solară testate de Valisure nu conţin benzen, iar aceste produse sunt probabil sigure şi ar trebui să fie utilizate în continuare, alături de pălării şi îmbrăcăminte de protecţie solară adecvate pentru a reduce riscul de cancer de piele", a concluzionat profesorul Bunick. (sursa Agerpres)


Articole înrudite