19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alexandru Rafila explică de ce persoanele care au peste 40 de ani nu vor primi pastile cu iod
Alexandru Rafila explică de ce persoanele care au peste 40 de ani nu vor primi pastile cu iod

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat, marţi, 29 martie 2022, în cadrul unei conferinţe de presă, care este motivul pentru care autorităţile nu sunt de acord ca persoanele care au peste 40 de ani să primească iod.
”În cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile şi atunci îţi blochezi funcţionarea tiroidei. După 40 de ani, nu e indicat să fii beneficiarul unor cantităţi mari de iod. Astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii a precizat că românii care au mai mult de 40 de ani pot să primească iod într-o singură situaţie: “Persoanele de peste 40 de ani, care din punct de vedere metabolic sunt mai puţin active, iar rata de încorporare a iodului în tiroidă este mai mică, nu trebuie să primească decât în cazul unei expuneri directe, adică dacă eşti în locul în care s-a produs incidentul”. De asemenea, demnitarul a spus că iodul “nu trebuie luat în niciun caz prevenitv”.
Ministrul Sănătăţii a precizat că guvernul va demara o campanie de informare, pentru a îndruma populaţia cum să obţină pastilele de iodură de potasiu, cum să le păstreze şi cum să le administreze în cazul unui incident nuclear.
“Căutăm cea mai bună cale de distribuire a a comprimatelor de iodură de potasiu. Administrarea trebuie făcută în cazul unei urgenţe, doar la indicaţia autorităţilor. Trebuie luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear. Altfel, nu trebuie luate. Dozajele care se administrează: la copiii nou născuţi un sfert de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta până la 3 ani, între 3 şi 12 ani - un comprimat, la copiii peste 12 ani şi adulţi - două comprimate”, a declarat Alexandru Rafila.“Tratamentul se administrează într-un timp maxim de 8 ore de la anunţul autorităţilor, nu trebuie să depăşească 24 de ore pentru că este inutilă. Administrarea se face în doză unică”, a precizat acesta.

Cum trebuie să păstrăm iodura de potasiu

Alexandru Rafila a mai declarat că iodura de potasiu “se păstrează ambalată, trebuie păstrată la întuneric şi la temperaturi de maxim 25 de grade, nu se lasă la îndemâna copiiilor. Ambalajul nu trebuie aruncat, ci trebuie dus la farmacie pentru reciclare. Pastilele au un termen de valabilitate de 3 ani”.
Întrebat dacă există un risc iminent de incident nuclear, Alexandru Rafila a răspuns: “Nu, dar nu putem exclude în mod absolut, este posibil, dar nu este probabil”.


Articole înrudite