26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alimentaţia în perioada examenelor
Alimentaţia în perioada examenelor

Există o strânsă legătură între randamentul cerebral şi calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, susţin nutriţioniştii.

Astfel de perioade sunt, de obicei, sfârşitul de an şcolar, perioadele cu teze, admiterea la facultate, sesiunea de examene etc.

"Nutriţia corespunzătoare şi somnul suficient sunt cei mai importanţi factori care favorizează acumularea de energie necesară procesului de învăţare. Tensiunea nervoasă se amplifică atunci când se lucrează după doar trei ore de somn, când alimentele pline de zahăr, grăsime şi sare sunt principala sursă de alimentaţie. Organismul are nevoie de timp să asimileze alimentele şi de aceea un mic dejun nutritiv, urmat de mese echilibrate pot susţine stresul psihic. Un somn liniştit şi odihnitor este influenţat de tipul de alimente consumat şi de aceea, cu o noapte înainte de examen, trebuie să se evite ingerarea de alimente care îngreunează digestia", a explicat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, există o serie de alimente care pot îmbunătăţi, prin consumarea lor, funcţiile creierului. Astfel, o dietă bogată în acizi graşi esenţiali omega 3 poate ajuta la menţinerea vaselor de sânge de la nivel cerebral libere şi neobturate şi la o funcţionare corespunzătoare a celulei nervoase, acest lucru putându-se realiza foarte simplu consumând de două — trei ori pe săptămână peşte.

"Pe de altă parte, există şi substanţe alimentare care inhibă activitatea cerebrală. Alcoolul şi alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificări ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului (agitaţie, anxietate)", a spus Alexandrescu.

Ea a afirmat că printre alimentele care stimulează activitatea cerebrală se află avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, peşte (ton, somon), seminţele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, kefirul.

Nutriţionistul a subliniat că substanţele care trebuie cât mai puţin consumate sau chiar eliminate, pentru o bună sănătate a minţii, sunt alcoolul, aditivii alimentari artificiali, îndulcitorii artificiali, extractele de cola, grăsimile hidrogenate, nicotina.

"Fiecare dintre aceste substanţe are mecanisme de acţiune diferite: alcoolul distruge efectiv celula nervoasă, nicotina cauzează constricţia capilarelor şi limitează fluxul sanguin la nivel cerebral, grăsimile hidrogenate cauzează în timp creşteri ale nivelului de colesterol nociv LDL, aditivii artificiali au efecte negative, în special asupra dezvoltării copiilor, zahărul rafinat şi carbohidraţii simpli dezechilibrează organismul la nivel metabolic", a explicat Lygia Alexandrescu.

Ea a arătat că în aceste perioade se recomandă să se consume orez, paste, cereale integrale şi fructe dulci de sezon, deoarece aceste alimente sunt o bună sursă de energie şi au un efect calmant asupra sistemului nervos şi ajută la menţinerea clarităţii mentale.

"În plus, aceste alimente conţin triptofan, un aminoacid care ajută sinteza serotoninei (neurotransmiţător care stimulează relaxarea nervoasă). O dietă care să conţină orez brun sau paste integrale este recomandată, deoarece acestea se digeră uşor şi eliberează lent energie. În plus, furnizează creierului glucoza necesară pentru performanţa cognitivă. Trebuie aşadar înţeles faptul că alimentele preferate ale creierului sunt carbohidraţii complecşi. Aceste substanţe au o moleculă formată dintr-un număr mare de atomi, motiv pentru care digestia lor la nivel intestinal durează mai mult şi astfel energia se eliberează treptat, organismul fiind aprovizionat constant cu nutrienţi", a explicat nutriţionistul.

Lygia Alexandrescu a spus că o cină cu efecte pozitive, care poate fi consumată înainte de examen, trebuie să conţină legume verzi, proaspete, gătite la abur, carne de curcan, peşte alb şi brânză proaspătă.

De asemenea, efecte calmante au şi salata, ridichea roşie, ceapa şi usturoiul (cunoscut pentru proprietăţile sale sedative).

Nutriţionistul a precizat că desertul şi dulciurile trebuie înlocuite cu un fruct proaspăt, care poate avea o acţiune pozitivă antistres.

"Un pahar cu lapte de capră cald înainte de culcare poate scădea aciditatea gastrică şi poate favoriza un somn profund. Acelaşi efect poate fi obţinut şi în urma consumului unui ceai de plante cu acţiune calmantă. Ghidurile nutriţionale sugerează că băieţii au nevoie de aproximativ 2.600 kcal/zi, în timp ce fetele de 2.200 kcal/zi", a declarat Alexandrescu.

Ea a subliniat că nu trebuie uitată hidratarea cu apă plată, consumată la temperatura camerei şi în cantitate suficientă, adică între 30 şi 40 ml/kg corp/zi.

"Aşadar o dietă bogată în fructe, legume, produse rezultate din cereale integrale, lactate fermentate bogate în probiotice şi peşte poate fi unul din ingredientele principale ale secretului unei memorii bune, al unui fond psihic echilibrat şi al unei mari capacităţi de concentrare", a conchis nutriţionistul Lygia Alexandrescu.


Articole înrudite