29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Produsele alimentare şi carnea organică nu sunt de obicei mai bune pentru organism decât hrana convenţională atunci când se pune problema conţinutului de vitamine şi de nutrienţi, dar în general pot reduce nivelul de expunere la pesticide şi bacterii rezistente la antibiotice, conform unui studiu publicat în SUA, transmite Reuters.
„Oamenii aleg alimentele organice dintr-o varietate de motive. Unul dintre acestea este cel legat de aparentele beneficii asupra sănătăţii”, susţine Crystal Smith-Spangler, coordonatoarea echipei de cercetători de la Universitatea Stanford şi de la Veterans Affairs Palo Alto Health Care, care a realizat acest studiu.
„Atât pacienţii dar şi familiile noastre ne întreabă dacă sunt considerente legate de sănătate pentru a alege alimentele organice”, a mai adăugat ea.
Echipa de cercetători americani a comparat rezultatele a peste 200 de studii privind starea de sănătate a persoanelor care mănâncă hrană organică comparativ cu cei care consumă alimente convenţionale, precum şi studii privind nivelul nutritiv dar şi de contaminare al diferitelor tipuri de alimente.
Categoriile de alimente cel mai des analizate în aceste studii sunt fructele organice şi non-organice, legumele, cerealele, carnea, ouăle şi laptele.
Conform standardelor Departamentului american pentru Agricultură, fermele organice trebuie să evite folosirea pesticidelor sintetice şi a fertilizatorilor, a hormonilor şi a antibioticelor. În plus, alimentele organice se obţin cu costuri de multe ori de două ori mai mari decât cele convenţionale.
Smith-Spangler şi colegii săi au ajuns la concluzia că nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte concentraţia de vitamine între cele două tipuri de alimente, singura diferenţă fiind un mic surplus de fosfor în alimentele organice.
Avantajele alimentaţiei organice se remarcă însă în cazul expunerii la pesticide şi bacterii rezistente la antibiotice. Mai mult de o treime dintre alimentele convenţionale conţineau reziduuri detectabile de pesticide, comparativ cu doar 7% dintre mostrele de alimente organice. Mai mult decât atât, produsele organice din carne de porc şi de pui prezintă un risc cu 33% mai scăzut de contaminare cu bacterii rezistente la antibiotice decât produsele similare convenţionale. Conform autorilor studiului, însă, cantitatea de pesticide identificată în alimentele convenţionale nu depăşeşte limitele permise, fiind considerată drept sigură pentru consum.


Articole înrudite