29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Antrenamentele intense ar putea fi sigure pentru pacienţii care suferă de inimă
Antrenamentele intense ar putea fi sigure pentru pacienţii care suferă de inimă
Exerciţiile moderate sunt adesea prescrise pentru persoanele care au suferit un atac de cord sau operaţie la inimă, însă şi antrenamentele intense ar putea fi o alternativă sigură pentru aceştia, potrivit unui studiu norvegian, relatează Reuters.
„Rezultatele studiului actual indică faptul că riscul unui accident cardiovascular este redus atât după exerciţii cu intensitate mare, cât şi după cele cu intensitate moderată”, scrie Oelvin Rognmo, autorul principal al studiului şi cercetător la Universitatea Norvegiană de Ştiinţe şi Tehnologie, în jurnalul de specialitate Circulation.
Rognmo şi colegii săi au urmărit 4.846 de pacienţi de la trei centre de reabilitare cardiacă din Norvegia în cursul unui număr total de peste 170.000 de ore de exerciţii aerobice. Peste 129.450 de ore au fost petrecute cu exerciţii moderate, iar restul cu exerciţii de intensitate mare.
În timpul antrenamentelor moderate, o persoană a murit de atac cardiac. În cursul celor 46.000 de ore de antrenament intens, doi pacienţi au suferit un stop cardiac, dar au supravieţuit.
„Am constatat că ambele intensităţi au implicat rate mai mici de accidente”, a afirmat autorul studiului. „Cred că (antrenamentul intens) ar trebui să fie luat în considerare pentru pacienţii cu boli de inimă”, a continuat acesta.
Cercetătorul şi colegii săi au scris că diferenţele între numerele de atacuri cardiace sunt prea mici pentru a concluziona dacă exerciţiile intense sunt mai periculoase decât cele moderate. „Cred că suntem pe calea cea bună, dar înainte de a face o recomandare standard, trebuie să obţinem date sigure”, potrivit directorului secţiunii de cardiologie preventivă de la Spitalul Henry Ford din Michigan, Steven Ketevian, care nu a fost implicat în studiu.


Articole înrudite